Neobişnuit: a luat variolă după ce a făcut sex cu cineva care fusese imunizat recent

Un bărbat de 24 de ani din San Diego a fost infectat cu virusul variolei în urma unui contact sexual cu cineva care fusese vaccinat împotriva acestui virus mortal.

Variola este o boală infecţioasă

şi contagioasă, de natură virotica, ce se transmite pe cale respiratorie. Se caracterizează prin apariţia pe suprafaţa pielii de numeroase pustule care după vindecare lasa cicatrice definitive. După o perioadă de incubaţie de 12 zile, maladia începe cu o combinaţie de febră ridicată, dureri de cap şi dureri musculare. Poate trece de la o persoană la alta prin tuse, strănut sau respiraţie sau prin contactul direct cu crustele sau cu lichidul din vezicule/pustule. Se poate transmite chiar şi prin obiectele personale ale pacientului sau aşternutul de pat.

Deşi, variola a fost eradicată în întreaga

lume, soldaţii americani sunt vaccinaţi şi acum împotriva acestui virrus înainte de înrolare, ca măsură preventivă.

Înainte de apariţia vaccinului, variola provoca decese în întreaga lume. Datorită folosirii pe scară largă a vaccinării, ultimul caz natural de variolă a apărut în 1977, iar în 1980 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că răspândirea variolei a fost oprită şi că boala a fost eradicată.
Imunizarea constă în injectarea virusului viu de aceea, locul unde a fost făcut vaccinul rămâne contagios timp de câteva săptămâni și ar trebui acoperit. Din această cauză, au

fost raportate în ultimii 10 ani, peste 100 de cazuri de transmitere a viruslui de la persoanele vaccinate la cele nevaccinate. Virusul din vaccin nu cauzează variolă, însă produce erupţii cutanate, febră şi poate cauza moartea în cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit.

În ultimul caz, tânărul de 24 de ani, a mers la spital cu  erupții şi răni pe buze și în zona genitală după ce făcuse sex cu cineva vaccinat recent.