Sari la conținut

Noi descoperiri în cazul virusului Ebola

Cercetările genetice, care au fost făcute la începutul izbucnirii crizei Ebola, din Vestul Africii, au rezolvat noi ecuaţii cu privire la virusul mortal.

Cercetătorii au publicat în revista Science că au făcut următoarele descoperiri

  • Virusul Ebola responsabil pentru izbucnirea focarului are un strămoş care datează din anul 1976 în centrul Africii.
  • Virusul se răspândeşte de la persoană la persoană” este o informaţie care ajută sănătatea publică în lupta cu virusul
  • Ebola a suferă foarte multe mutaţii în criza curentă, care separă virusul de predecesorul său.

Eforturile cercetătorilor au crescut de 4 ori pentru a a crea baze de date publice despre ADN-ul virusului mortal, conform doctorului Pardis Sabeti. Doctorul este un membru asociat al Broad Institute de la Institutul Tehnologic din Massachusetts şi profesor asociat la Universiatatea de la Harvard.

Bilanţul morţii

Virusul a infectat până acum 3 069 de oameni şi le-a pus viaţa pe muchie de cuţit celor aproximativ 1 500 de oamen, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Cercetătorii genetici au analizat mai mult de 99 de tipuri de virus Ebola de la 78 de pacienţi în primele 24 de zile de la izbucnirea epidemiei. Oamenii de ştiinţă au descoperit primele urme ale virusului Ebola în Sierra Leone, la mormântul unui vindecător tradiţional din zonă, care trata pacienţii din apropierea Guineei. Treizeci de femei au contactat astfel virusul Ebola şi din sângele lor au fost prelevate probe pentru a începe secvenţierea genetică.

Virusul din 2014 mai puternic decât cel din 1976

Datele genetice sunt echivalentul unor amprente la locul crimei, spune Dr. Lee Norman, şeful medicilor de la Spitalul Universitar din Kansas: Îţi transmite atât de multe informaţii, de unde a apărut virusul şi ce poţi să faci în această privinţă.”

Echipa a descoperit peste 300 de schimbări genetice, care fac virusul Ebola al anului 2014 distinct de celelelalte epidemii. De asemenea, au găsit dovezi că virusul Ebola a început de la un singur om şi s-a transmis de la persoană la persoană de-a lungul lunilor. Animalele nu au legătură cu răspândirea virusului.

„Asta este foarte important pentru că dacă încerci să ţii sub control o epidemie, care are ca vină populaţia animală, trebuie să faci ceva să opreşti contactul oamenilor cu aceste animale”, spune Dr. Robert Amler, decan la Şcoala de Ştiinţe la Colegiu Medical din New York. A ştii că virusul se transmite doar de la om la om, ajută cercetătorii să investească timpul pierdut în carantină şi procedee de izolare pentru a ajuta la menţinerea sub control a epidemiei, adaugă Amler.

Am construit măsuri de prevenire pentru a lucra cu acest virus mortal în zonele rurale”, spune Sabeti. „Am avut camere de suprveghere cu mult înainte ca primul caz de Ebola să apară”

Cercetătorii implicaţi în efortul de a stăpâni virusul au făcut publice toate informaţiile genetice disponibile prin Institutul Naţional de Sănătate în luna iunie, spune Sabeti. El speră ca aceste cantităţi uriaşe de informaţii să ajute la descoperirea unor vaccinuri şi tratamente pentru Ebola.

 

Ana Maria Niţu

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel