Sari la conținut

Nouă probleme de sănătate pe care banala sare de bucătărie le rezolvă mai bine decât medicamentele

Vă cade părul, vă dor oasele, pielea are probleme, vă simţiţi obosit şi neliniştit şi nu ştiţi care este remediul potrivit? Ei bine, pentru toate acestea leacul este banal şi e imposibil să vă lipsească din bucătărie: sarea. Fie că este grunjoasă, iodată, fină sau de mare, sarea este folosită de generaţii pentru a trata de la răceli banale şi guturaie până la cancere şi afecţiuni urinare.

1.Primul ajutor pentru arsuri
Pielea poate suferi de diverse afecţiuni şi traumatisme, fiind expusă atacurilor externe. Dacă pe piele v-au apărut ulceraţii, preparaţi-vă un leac din două linguriţe cu miere şi o jumătate de linguriţă cu sare şi aplicaţi-l pe zona afectată. Reţeta vine de la greci şi are rezultate fantastice.
În caz de arsuri, aplicaţi sare grunjoasă din belşug şi rezistaţi, chiar dacă la început ustură, pentru că astfel pielea nu se va mai umfla şi vindecarea va surveni mai rapid.
Pentru dermatoză infecţioasă faceţi băi calde cu şapte linguri cu sare la un litru de apă în care cufundaţi pentru un sfert de oră partea afectată. Nu ştergeţi, doar tamponaţi pentru uscare şi veţi scăpa rapid de infecţiile bacteriene şi micotice.

2. Stopează căderea părului
Stresul, alimentaţia deficitară, arşiţa sau gerul, dar şi unele medicamente sau afecţiuni ale scalpului ne afectează părul. Pentru a scăpa de toate acestea încercaţi, o dată pe săptămână, să vă spălaţi cu apă fiartă de izvor, de la fântână sau de ploaie, după care masaţi prin fricţionare rădăcinile cu sare iodată. Tratamentul este recomandat mai ales pentru persoanele predispuse spre calviţie. Atenţie la apa tratată chimic, precum cea de la robinet!

3. Bună în caz de infecţii urinare
Rinichii, vezica, ovarele pot suferi de diverse boli, de la răceli până la infecţii şi pietre. Dacă aveţi calculi sau colici renale este recomandat să încălziţi un săculeţ cu sare până la 60˚C, pe care îl aplicaţi pe mijloc şi îl menţineţi o jumătate de oră. În caz de infecţie urinară sau cistită faceţi băi de şezut cu cinci linguri cu sare la un litru de apă fierbinte.
Pentru anexite urmaţi tratamentul pentru infecţiile renale, dar adăugaţi în apă şi câteva picături de tinctură de iod. Reţeta funcţionează şi în alte infecţii genitale.
Intern puteţi consuma în fiecare zi o linguriţă cu apă cu sare, dar numai dacă nu aveţi hipertensiune.

4. Adio răceală!
Dureri de gât, cap, oase şi nas înfundat, stare generală alterată, senzaţii de greaţă, ameţeală sau atrofie musculară, toate se regăsesc printre simptomele gripei şi răcelii, dar, spre norocul nostru, toate se pot remedia cu o mână cu sare. Dacă aveţi nasul înfundat, preparaţi-vă o soluţie salină dintr-un pahar cu apă caldă în care dizolvaţi o linguriţă cu sare gemă sau de mare. Soluţia o puteţi „picura” cu o pipetă în nări sau o puteţi pune în palmă şi inspira.
Dacă tuşiţi, încercaţi să ţineţi pe limbă câteva granule de sare gemă timp de cinci minute.
Pentru orice afecţiune a gâtului, de la amigdalită, faringită până la simplu exces de mucus, faceţi gargară cu apă caldă şi sare, iar pentru a alunga definitiv răceala faceţi băi generale fierbinţi sau cufundaţi-vă picioarele în apă cu o concentraţie cât mai mare de sare.

5. Conferă un plus de energie
Iată ce aveţi de făcut pentru a vă reîncărca organismul cu energie: umpleţi cada cu apă fierbinte şi adăugaţi două kilograme de sare. Menţineţi apa la peste 37˚C şi relaxaţi-vă măcar 20 de minute. Efectul energizant a fost demonstrat ştiinţific, iar cercetătorii îi sfătuiesc pe pacienţii care practică această metodă de energizare să o utilizeze mai frecvent în serile premergătoare lunii pline. Mai puteţi încerca şi să puneţi pe ceafă un săculeţ cu sare caldă, care, la fel, va alunga oboseala acumulată în timpul zilei.

6. Ameliorează durerile reumatice
Cele mai indicate în durerile de oase (întâlnite în reumatism) sunt băile cu sare, folosite şi la noi din strămoşi, dar care au ajuns acum să fie utilizate chiar în clinici specializate, mai ales în Germania şi Austria. Reţeta este aceeaşi ca şi pentru stările de oboseală. Pentru durerile reumatismale, băile se fac de două ori pe săptămână. Cel mai des utilizate sunt cufundările în sare marină, însă putem folosi şi sare de mină nemăcinată sau sare grunjoasă de bucătărie.

7. Vă scapă de problemele digestive
Sarea este ideală pentru a ameliora şi chiar a trata anumite afecţiuni digestive. Apa cu sare stimulează peristaltismul, restabileşte echilibrul acidului gastric, susţine producerea de sucuri digestive la nivelul ficatului şi pancreasului, reglează metabolismul şi scaunul şi armonizează balanţa acizi-baze. Tratamentul constă în administrarea zilnică a unei linguriţe cu apă cu sare, urmată de consumul treptat a cel puţin doi litri de apă. O astfel de cură elimină chiar şi calculii biliari, însă procesul poate provoca unele colici pasagere. Pentru bolile în care sunt prezente durerile se recomandă compresele calde cu apă sărată, pentru ameliorare. Compresele se acoperă cu un prosop uscat şi se menţin timp de 30 de minute.

8. Inima e protejată
Din cauza stilului de viaţă extrem de diferit de al bunicilor noştri, o mare parte a populaţiei globului se confruntă cu boli cardiace, vasculare, coronariene, hiper şi hipotensiune arterială. Indicat este să renunţaţi la alimentaţia şi obiceiurile nesănătoase precum fumatul şi sedentarismul, pe care le puteţi înlocui cu o cură de apă cu sare. Aceasta, folosită pe o perioadă îndelungată, poate elimina depunerile de pe artere, îmbunătăţind circulaţia sângelui. Apa cu sare echilibrează tensiunea arterială – o ridică pe cea scăzută şi o scade pe cea mărită -, dar e contraindicată pacienţilor care suferă de hipertensiune sensibilă la sare. Atenţie, tratamentul trebuie însoţit de consumul a doi litri de apă pe zi!

9. Ţine cancerul la distanţă

Stările de nervozitate excesivă nu mai sunt de mult o necunoscută pentru nimeni. Până şi copiii sunt afectaţi de această tulburare, însoţită de insomnii, temeri, transpiraţii abundente. Studiile au demonstrat că cei mici pot fi liniştiţi uşor dacă în cameră stă aprinsă peste noapte o lampă cu cristale de sare. Lumina caldă are un efect calmant, iar sarea neutralizează câmpurile electromagnetice. Pentru adulţi este recomandată folosirea unui purificator de aer ionizator cu cristale de sare. În scurt timp din încăpere vor dispărea oscilaţiile de energie negativă. Procedeul este considerat o măsură de prevenţie a cancerulului, care nu înseamnă altceva decât un deficit energetic la nivelul organismului, ce duce la înmulţirea necontrolată a celulelor canceroase.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel