luni, aprilie 12, 2021

Ultima oră despre situația coronavirus în România. Declarațiile oficiale de la MAI.

Conferința de presă organizată de Raed Arafat și Nelu Tătaru clarifică ultimele date despre gestionarea situației coronavirus

în România.

Nu se fac excepții. Persoanele sunt obligate la carantină dacă vin din zonele roșii. 14 zile este măsura clară care se aplică dacă vii din zonele marcate cu roșu.

Oficialii atenționează: este singura posibilitate de limitare a răspândirii.

Raed Arafat a subliniat că pedepsele sunt clare: orice minciună care va duce la repercusiuni serioase, adică de îmbolnăvire a altor persoane, va atrage întocmirea unui dosar penal și amendă de 4000 Euro. Secretarul de Stat a spus că poliția de frontieră este în alertă și nu recomandă minciuna celor care vor să intre în țară ascunzând

zona din care au venit, chiar dacă au fost doar în tranzit.

Limitarea populației în spații închise: Nu mai sunt permise aglomerații mai mari de 100 persoane

În acest moment Ministerul Sănătății poate confirma 31 de persoane cu noul coronavirus, COVID-19, din 1.200 de teste care s-au lucrat la cele șapte institute de boli cardiovasculare şi boli infecțioase, atenționează Nelu Tătaru.

În acest moment, la Timișoara, Cluj, Iași, Constanța, București cele două, Craiova și căutăm suplimentar să adăugăm și Brașovul sunt centre unde se pot face aceste testări. Ţin să menționez că nu ducem lipsă

nici de chituri, și nu ducem liptă nici de profesioniști. Numărul mare de test nu face decât să avem o muncă în plus pentru acest lucru. Ţin să mulțumesc, în acest moment, colegilor noștri care fac o muncă titanică, atât celor care testează, cât și celor care sunt angrenați în toate anchetele epidemiologice. Gândiţi-vă când că am intrat pe un teren al transmiterii locale. Suntem în scenariul doi. Scenariul doi implică efectiv prevenția, dar implică și depistarea contacților, depistarea suspecților, precum și pregătirea spitalelor pentru scenariul 3 şi 4. În acest moment ,în sediul Ministerul

Sănătății se dezvoltă o videoconferință cu tot ce înseamnă DSP și spitale, tocmai pentru planul care se va institui din scenariul 3. În scenariul 3, după cum aţi putut vedea în această dimineață, începe un triaj epidemiologic la nivelul fiecărui spital. Acest triaj implică atât triajul bolilor de bază, cât și un triaj epidemiologic. De aceea, rugăm și pacienții care se prezentă la spitale, și colegii noștri la calm și la un triaj cât mai corect. Acest triaj face parte dintr-o primă linie în ceea ce înseamnă evitarea răspândirii și prin spitale.

Inspectorii sanitari au dat în această perioadă

amenzi de 300 de mii de lei celor care nu au respectat izolarea. Ţin să menționez că spiritul civic, dar și spiritul medical ar trebui să ne îndemne pe fiecare dintre noi să știm că este partea cea mai importantă din lupta cu acest virus. Ţin să mulțumesc celor care au înțeles acest mesaj, stau în izolare chiar dacă le este greu, înțelegem acest moment, dar să știe că o fac și pentru ei, și pentru rudele lor, și pentru toți cei din jur, care poate nu i-au cunoscut niciodată.

În primele două scenarii, după cum v-am spus, ne-am axat și ne axăm pe prevenție, pe depistarea contacților, pe depistarea surselor. Epidemiologic, aceste două scenarii încep să se extindă la tot ce înseamnă contacţi, și contacţii contacților.

La nivelul municipiului București am suplimentat cu număr de epidemiologi, precum am suplimentat, chiar dublând, și pe cei din punctele  de frontieră.

Am avut un aflux al cetățenilor români întorși din Italia. Ne pregătim pentru un aflux al cetățenilor veniți din celelalte zone.

Ţin să menționez că în această dimineață la nivelul Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică a decis extinderea zonelor roșii, a mai spus oficialul Nelu Tătaru.

Ultimele stiri

Parteneri