Sari la conținut

Nuca: O comoară de nutrienți. E plină de beneficii pentru organism

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Pentru sănătate, nuca este, de asemenea, o comoară de nutrienți și beneficii pentru organismul uman. Acestea pot fi folosite atât în rețete dulci, cât și în cele sărate.

Nuca: O comoară de nutrienți și plină de beneficii pentru organism

Care sunt proprietățile nucilor?

Foarte apreciate în România, nucile au numeroase beneficii pentru sănătate:
abundă în Vitamina B9, fibre și omega 3.

Beneficii nutriționale: sunt nucile bune pentru sănătate?

Apreciate pentru gustul lor, aceste nuci aduc, de asemenea, numeroase beneficii organismului uman.

Nuci și digestie

Începând cu un conținut interesant de fibre. Fibrele ajută la stimularea tranzitului lent, ajută la reglarea tranzitului. Contribuie la sănătatea microbiotei, limitând astfel riscul anumitor boli, cum ar fi cancerul de colon, diabetul sau bolile cardiovasculare. Un alt avantaj al fibrelor este că ajută la încetinirea asimilării carbohidraților și la reducerea absorbției grăsimilor. Fibrele vă fac să vă simțiți sătul, ceea ce vă ajută să vă controlați pofta de mâncare și să limitați poftele.

Nucile sunt apreciate pentru conținutul lor de omega-3

„Acizii grași Omega-3 sunt necesari pentru dezvoltarea și funcționarea retinei, a creierului și a sistemului nervos. Aportul adecvat de omega-3 este, prin urmare, esențial pentru femeile aflate la vârsta fertilă, femeile însărcinate, femeile care alăptează și copii”, explică Anses.

Studii recente au arătat impactul consumului de omega-3 asupra sănătății cardiovasculare. Acest aport ajută la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea cantității de trigliceride din sânge. Omega-3 previn AMD și sunt esențiale pentru persoanele în vârstă. Sunt, de asemenea, antiinflamatorii.

Printre numeroasele sale beneficii, nuca conține și magneziu. Acesta conține exact 158 mg pentru o porție de 100 de grame. Conține și alte oligoelemente, cum ar fi fierul, calciul, potasiul etc.

Nucile au și alte beneficii

De asemenea, acestea furnizează organismului vitamina B9 (sau acid folic). Această vitamină este esențială pentru „producerea materialului genetic (ADN, ARN) și a aminoacizilor necesari pentru creșterea celulară, ceea ce explică de ce este esențială în timpul diferitelor faze ale vieții”. Are un rol important în formarea globulelor roșii, în funcționarea sistemului nervos (sinteza neuromediatorilor) și a sistemului imunitar.

După cum amintește și Anses, vitamina B9 este necesară pentru „producerea de celule noi, ceea ce o face deosebit de importantă în perioadele de activitate metabolică intensă, cum ar fi copilăria, adolescența și sarcina (dezvoltarea fetală)”. În timpul sarcinii, suplimentarea cu acid folic ajută la limitarea riscului de defecte ale tubului neural (NTD), o consecință majoră a deficienței la femeile aflate la începutul sarcinii, potrivit Sante.

Beneficiile nucilor asupra bolii Alzheimer

În aprilie 2019, un studiu publicat în Journal of Nutrition, Health & Aging a urmărit 5.000 de persoane cu vârsta de peste 55 de ani timp de 22 de ani. Cercetătorii din acest studiu au constatat că un consum regulat, dar moderat de nuci a fost asociat cu o mai bună funcție cognitivă. În detaliu, cei care au consumat mai mult de 10 grame de nuci pe zi au prezentat rezultate mai bune la capitolul gândire, raționament și memorie. Un alt motiv bun pentru a vă răsfăța!

Nuci și fertilitatea masculină, ce impact au?
În februarie 2022, un studiu realizat de cercetătorii spanioli a raportat că un consum regulat de nuci ar putea îmbunătăți calitatea spermei și ar avea un impact asupra fertilității masculine.

Oamenii de știință au separat participanții în două grupuri. Primul grup a consumat 60 de grame pe zi dintr-un amestec de migdale, nuci și alune și nimic pentru grupul de control.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel