Categories: Expertul zilei

Nutriționist: ”Mierea nu face bine tuturor”. Cine ar trebui să o evite?

Dr. Florin Bălănică, specialist în Medicină Personalizată, Nutriție și Nutrigenomică a explicat pe blogul său ce conține, de fapt, mierea de albine și ce contraindicații are.

Din ce in ce mai multe discutii cu pacientii mei pornesc de la intrebarea: ‘Da’ ce, mierea nu e sanatoasa, domnule doctor?!’ Dragii mei, haideti sa ne lamurim, nu exista alimente care ne fac doar bine, cum nu exista alimente care ne dauneaza exclusiv.

Mierea a devenit un fel de ‘superalimentul secolului XXI’ – punem miere247 de albine in cafea/ceai, cand ne doare gatul mancam miere cu lamaie, la pregatirea dulciurilor pentru copii folosim miere si suntem foarte multumiti de noi insine ca ‘ne hranim si ne tratam natural, deci suntem sanatosi’!

In dezbaterea despre miere, sau in general despre orice alt aliment, trebuie sa pornim de la ce contine acesta. Mierea provine din prelucrarea nectarului din flori si contine o cantitate mare de zaharuri, apa, minerale, vitamine, enzime si acizi organici. Zaharurile si apa constituie 99% din constituentii mierii. Totodata, calitatea acesteia depinde de calitatea nectarului, de clima, recoltare, exploatarea albinelor, temperatura si modul de conservare.

Asadar, e bine ca mierea sa inlocuiasca zaharul, dar acest lucru nu inseamna ca ea este fundamental sanatoasa. Mierea nu ne face tuturor bine, mai ales daca nu ne place miscarea, suntem supraponderali, avem boli digestive si cardiovasculare. Mierea este mai usor de asimilat si digerat decat zaharul, ceea ce constituie un plus.

Ca si in legatura cu orice alt aliment, trebuie sa avem grija din ce surse procuram mierea, deoarece exista si miere toxica, care este produsa de albine hranite cu anumite tipuri de plante toxice, care contin scopilamina sau hiosciamina.

Si nu uitati: mierea trebuie pastrata intr-un mediu uscat si in recipiente etanse, umiditatea scazand calitatea aceasteia si propriatatile sale enzimatice, singurele beneficii reale pentru organismul uman.

Recent Posts

Românii vor putea beneficia de un nou tip de concediu medical

Un nou concediu medical plătit ar putea fi acordat dacă parlamentarii vor vota favorabil propunerea…

28 de minute ago

HOROSCOP 30 martie 2024. O perioadă de bun augur pentru majoritatea zodiilor⁸

Horoscopul zilei de sâmbătă, 30 martie 2024, anunţă o perioadă este de bun augur pentru…

59 de minute ago

Avertisment: Medicamentele hormonale pot creşte riscul de tumori cerebrale

Milioane de femei din întreaga lume care utilizează anumite medicamente hormonale pentru contracepţie şi pentru…

o oră ago

Depresia

Ce este depresia? Depresia, cunoscută și sub numele de tulburare depresivă majoră, este o tulburare…

2 ore ago

Stațiuni balneare ideale pentru tratarea reumatismului. O parte din ele primesc pensionarii cu biletele CNAS

Din fericire, medicina şi natura au găsit remedii pentru diferite afecţiuni ale organismuui. Astfel, există…

2 ore ago

Cine ar urma să preia temporar conducerea în Familia Regală Britanică. Nimeni nu s-ar fi gândit la o așa intorsătură de situație!

Prințul Edward ar putea să devină liderul temporar al familiei regale pe măsură ce regele…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Depresia