Sari la conținut

O nouă AMENINȚARE MORTALĂ: Ce este virusul Nipah și care sunt simptomele?

covid
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cel mai lung caz de infecție cu COVID înregistrat vreodată

Virusul Nipah este o infecție gravă care poate provoca umflarea creierului și moartea – așa că este important să cunoașteți semnele la care trebuie să urmăriți.

Lumea s-a luptat cu pandemia de Covid în ultimii doi ani, iar vaccinurile s-au dovedit eficiente în lupta împotriva virusului.

Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemiilor (Cepi), o organizație care a ajutat la finanțarea atacurilor Covid care sunt livrate oamenilor din întreaga lume, finanțează și atacuri împotriva altor boli care au potențialul de a se transforma într-o pandemie, cum ar fi virusul Nipah. .

Boala are o rată a mortalității de până la 70% și în prezent nu există vaccinuri sau tratamente pentru virus.

Aceasta înseamnă că s-ar putea răspândi în societate dacă o singură persoană prinde virusul-ul și focarele apar în mod regulat în locuri precum India și Bangladesh.

Iată tot ce trebuie să știi despre virusul Nipah.

Ce este virusul Nipah?

Virusul Nipah este o infecție gravă care poate provoca umflarea creierului și moartea.

A fost descoperit pentru prima dată în 1999, în Malaezia, Singapore, când au avut loc 100 de decese din 300 de cazuri.

Virusul poartă numele unui loc din Port Dickson, Malaezia, unde focarul a fost urmărit până la o fermă de porci.

Care sunt simptomele?

Virusul Nipah tinde să înceapă să provoace simptome între patru zile și două săptămâni după expunere, dar poate dura până la 45 de zile.

Inițial poate provoca febră și dureri de cap și, uneori, simptome respiratorii cum ar fi tuse, durere în gât și dificultăți de respirație.

Pacienții pot continua să aibă umflarea creierului, numită medical encefalită.

Acest lucru poate provoca somnolență, dezorientare și confuzie mentală. Poate progresa rapid spre comă în 48 de ore, spune CDC.

Au mai existat focare?

Virusul Nipah a provocat câteva focare cunoscute în Asia, inclusiv în Malaezia, India și Bangladesh.

Există potențialul ca locuri precum Cambodgia, Indonezia, Madagascar, Filipine și Thailanda să fie în pericol, deoarece există zone cunoscute în care trăiesc liliecii.

În septembrie, oficialii din domeniul sănătății s-au luptat pentru a reține virusul Nipah în India, după ce acesta a ucis un băiat de 12 ani.

Virusul care umfla creierul a provocat doar o mână de focare în ultimele două decenii.

Dar are potențialul de a provoca o pandemie, avertizează Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel