Sari la conținut

OMS avertizează asupra unui virus mortal: Provoacă inflamație la nivelul ficatului

hepatita, boala infecțioasă
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce este hepatita E

OMS avertizează asupra unui virus mortal! Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a transmis printr-un comunicat, că la ora actuală, un virus a provocat moartea a șapte personae, iar mii de persoane sunt deja suspect de infecția virală extrem de contagioasă. Despre ce virus este vorba și ce a declarant organizația internațională?

Este vorba despre hepatita E, o boala virala care afecteaza ficatul si este cauzata de virusul hepatitic E (HEV). Transmiterea se realizeaza prin consumul de apa sau alimente contaminate, iar simptomele includ oboseala, icter, dureri abdominale, greata si febra. Majoritatea oamenilor infectati se recupereaza complet, insa infectia poate fi periculoasa pentru femeile gravide sau persoanele cu afectiuni hepatice cronice.

Peste 2.000 de cazuri suspecte de virus mortal

Organizația internațională de supraveghere a sănătății a declarat că peste 2.000 de cazuri suspecte de virus mortal au fost raportate într-o provincie din Ciad, din Africa central.

Focar de hepatita E

hepatita
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Focarul de boală a fost evident în provincia Ouadai, care a văzut un aflux de refugiați care fug de război în Sudanul vecin.

În perioada 2 ianuarie – 28 aprilie, au fost raportate un total de 2.092 de cazuri suspecte de hepatită E, declanșând un răspuns de sănătate publică.

Erneau Mondesir, coordonatorul medical MSF în regiune, a declarat: „La un an de la izbucnirea războiului în Sudan, situația celor care caută refugiu în Ciad rămâne îngrozitoare. Acest lucru nu pune doar în pericol sănătatea refugiaților, ci și a comunităților gazdă”.

Hepatita E este o infecție virală extrem de contagioasă, răspândită în principal prin apă contaminată.Peste un milion de refugiați îngroziți au trecut granița în Ciad de la începutul războiului civil din Sudan anul trecut, majoritatea femei și copii.

Dar proviziile de hrană s-au diminuat în taberele de refugiați supraaglomerate, unde se teme că condițiile se vor înrăutăți în lunile de vară.

MSF a spus că majoritatea cazurilor au fost raportate în tabăra Adré, unde există doar o latrină pentru fiecare 677 de persoane.

Doctorul Mondesir a adăugat: „Situația din toate lagărele este tragică. Fără acțiuni timpurii pentru îmbunătățirea infrastructurii de canalizare și îmbunătățirea accesului la apă curată, riscăm să vedem o creștere a bolilor care pot fi prevenite și pierderi inutile de vieți omenești.”

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel