Sari la conținut

OMS, semnal de alarmă: Un virus se adaptează și ar putea infecta mai ușor oamenii

Din cuprinsul articolului

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat  îngrijorarea faţă de înmulţirea cazurilor de gripă aviară la mamifere, ceea ce ar putea ajuta virusul să se răspândească „mai uşor” în rândul oamenilor.

„Virusurile gripei aviare se răspândesc în mod normal printre păsări, însă numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară H5N1 depistate la mamifere – care sunt mai apropiate de oameni din punct de vedere biologic comparativ cu păsările – stârneşte temeri că virusul s-ar putea adapta pentru a infecta mai uşor oamenii”, a declarat OMS într-un comunicat.

În acest avertisment – semnat şi de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (World Organisation for Animal Health – OIE) – organizaţiile fac apel la toate ţările să colaboreze „pentru a salva cât mai multe animale şi pentru a proteja populaţiile”.

De la apariţia sa în 1996, virusul gripei aviare H5N1 a provocat în general epizootii sezoniere. Însă, conform OMS, începând din 2020, o variantă a acestui tip de virus a condus la un număr fără precedent de decese în rândul păsărilor sălbatice şi din crescătorii din multe ţări din Africa, Asia şi Europa, transmite AF, potrivit Agerpres.

Schimbare de paradigmă

În 2021, virusul s-a răspândit în America de Nord, iar în 2022 în America Centrală şi America de Sud. Aceste epizootii sunt sinonime cu cazuri de deces în masă în rândul păsărilor sălbatice şi cu sacrificarea a zeci de milioane de păsări din crescătorii.

„S-a produs recent o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte ecologia şi epidemiologia gripei aviare, ceea ce a accentuat îngrijorările la nivel mondial”, a declarat dr. Gregorio Torres, directorul departamentului ştiinţific al OMS, citat în comunicat.

Potrivit lui Torres, boala s-a răspândit în noi regiuni şi a provocat o rată de mortalitate neobişnuită în rândul păsărilor sălbatice, ca şi „o creştere alarmantă a numărului de cazuri la mamifere”.

Cele trei organizaţii sunt îngrijorate totodată de faptul că unele mamifere ar putea acţiona ca „rezervoare de amestec” pentru virusurile gripale, ceea ce ar risca să antreneze apariţia unor noi virusuri care ar putea fi şi mai periculoase pentru animale şi oameni. Recent, au fost raportate din ce în ce mai multe cazuri de epidemii mortale la mamifere, au subliniat organizaţiile.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel