miercuri, martie 22, 2023

Alimentația în cancer e extrem de importantă. Tot mai mulți români se confruntă cu cancere agresive, de plămâni, sân, stomac, colon sau col uterin. Unul dintre motive este amânarea vizitei la medic.

Astfel că mulți pacienți ajung târziu la specialist, iar șansele de reușită a tratamentelor scad foarte mult. Plus de asta, mulți bolnavi cad pradă miturilor legate de alimentația bolnavului de cancer. Așa că renunță la consumul de carne, în speranța că așa vor înfometa celulele canceroase. O mare greșeală, spun medicii oncologi.

Te-ar mai interesa: TOP 5 surse naturale de potasiu, un mineral care m...

 “Bolnavii de cancer au nevoie de proteine din pește, pui, carne roșie. Dar auzim des pacienți care ne spun că ei nu mănâncă deloc carne, pentru că astfel hrănesc celula canceroasă. Trebuie să știe că pot mânca orice, dacă nu există restricții alimentare impuse de alte afecțiuni precum diabetul sau bolile cardiovasculare. Bineînțeles, că dieta trebuie să conțină și vegetale, 5 porții de fructe și legume pe zi fiind optim”, atrage atenția medicul oncolog turc Ozlem Er.

Sportul, dieta sănătoasă, protecția solară și hidratarea cu 2 litri de apă pe zi sunt vitale pentru supraviețuirea pe termen lung a pacienților cu cancer. De asemenea, sunt importante în primii 2 ani după diagnostic, controalele periodice la fiecare 3 luni. Între 3 și 5 ani de la tratarea cancerului, controlele se fac la 6 luni. Iar după 5 ani, controlul este anual, pentru că riscul de recidivă există, chiar dacă este mic.

Te-ar mai interesa: OPRIȚI ca prediabetul să provoace artere înfundate...

Riscul de cancer poate fi redus la jumătate

În ceea ce privește prevenirea apariției cancerului, medicul susține că există metode prin care riscul poate fi redus la jumătate.

“Genele sunt responsabile pentru 50% dintre diagnostice, în timp ce factorii de mediu sunt vinovați pentru cealaltă jumătate. Așa că un stil de viață sănătos scade riscul apariției cancerului cu 50%. Cum putem face asta? Prin interzicerea fumatului și scăderea numărului de fumători, în primul rând. Apoi, consumul de alcool trebuie redus.

Te-ar mai interesa: Planta care reduce semnificativ nivelul zahărului ...

Exercițiile fizice de 3-4 ori pe săptămână, plimbările lungi de peste 30 de minute și o dietă echilibrată cu fructe și legume ne apără de cancerele asociate cu stilul de viață și alimentația. Bineînțeles, nu trebuie să neglijăm nici protecția solară”, recomandă oncologul Ozlem Er.

Extrem de atenți trebuie să fie cei care au rude apropiate diagnosticate cu cancer. Un control anual complet poate pune în evidență un cancer în stadiu incipient.

Te-ar mai interesa: CNAS prelungeşte valabilitatea actualului contract...

 “Dacă știm că există un istoric de boală, testăm pacientul pentru mutații genetice și, dacă rezultatul este pozitiv, atunci vom testa și ceilalți membri ai familiei. În cazul în care vreți să stabiliți riscul de cancer, fără să cunoașteți istoricul familiei, vă puteți adresa medicului care vă va testa în funcție de vârstă și de categoria de risc în care vă încadrați” ,afirmă oncologul.

Te-ar mai interesa: Cum combatem depresia prin alimentație? Lista alim...

La ora actuală, clinicile oncologice de top oferă pacienților acces la echipe medicale cu experiență, investigații sofisticate, radioterapie de ultimă generație și tratamente revoluționare precum imunoterapia.

 “Cancerul de sân și cel testicular răspund cel mai bine la acest tratament, chiar dacă diagnosticul este unul târziu. Chiar și în cazul cancerului pancreatic, care este unul dintre cele mai dificile, avem posibilitatea de a trata pacienții. Există întotdeauna ceva ce putem face după un diagnostic de cancer. Desigur, nu putem garanta succesul, dar putem mări durata de viață și calitatea ei”, spune dr. Ozlem Er.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private