vineri, octombrie 22, 2021

Când vine vorba de problemele din dormitor, de cele mai multe ori, bărbații dau vina pe femei. Nu ar recunoaște că, de fapt, uneori ei sunt cei cu-și fac gânduri negre: ba că nu arată suficient de bine, ba că nu-și pot mulțumi partenera, ba că nu sunt armăsari așa cum și-ar dori. Specialiștii demonstrează că puține dintre temeri sunt cu adevărat justificate.

1. Dimensiunea penisului

Lungimea medie a unui penis în erecție este de 12,5-15 cm, dar altfel nu are mai mult de 8 cm. Un studiu al unei companii farmaceutice a arătat că asiaticii sunt pe ultimul loc la acest capitol, cu o lungime medie de 11,67, iar africanii, pe primul loc, cu o lungime medie de 17,33 cm- 17,93 cm.

În Europa, cei mai dotați sunt maghiarii, cu 16,5 cm, urmați de francezi, cu 16 cm.

Multe frustrări și disfuncții sexuale își au originea în gândirea păguboasă a multor bărbați, cum că pentru femei doar mărimea contează. Paradoxal însă, ele nu pun preț pe mărime, ci, mai degrabă, pe priceperea partenerilor.

2. Teama că partenerele nu au orgasm din vina lor

Deși stimularea insuficientă este una din cauzele anorgasmiei, femeile au dificultăți în a atinge orgasmul din diverse motive, hormonale sau psihice.

“Orgasmul este terminarea stării de excitație. Ca să ajungi la orgasm, trebuie să fii excitat. Dacă o femeie nu e suficient de excitată, nu va avea orgasm. Motivele pot fi fiziologice (constelația hormonală, lipsa lubrifierii, perioada de viață- în adolescență și la menoupauză există un grad mai mic de satisfacție sexuală)”, explică medicul sexolog psihatru Roxana Mischianu.

De departe, cele mai frecvente motive sunt anxietatea și tensiunea. “Femeilor le este frică să se abandoneze”, crede sexologul.

3. Ejacularea precoce

Este cea mai frecventă disfuncție sexuală, afectând cam o treime din bărbați. Se poate vorbi de această afecțiune dacă ejacularea se produce în primele două minute ale actului sexual, spun urologii.

O metodă de amânare a ejaculării este sistarea stimulării penisului când ejacularea pare iminentă, prin presarea vârfului penisului, zonă extrem de sensibilă la stimuli. Prezervativul poate reduce din senzații, iar anumiți sexologi recomandă celor cu astfel de probleme să facă mai mult sex, pentru a se “obișnui” cu plăcerea.

Dificultățile de menținere a erecției constituie o problemă care necesită medicație doar dacă are loc în mai mult de 50% din cazuri.

“Toți bărbații se confruntă la un moment dat cu tulburări de erecție, fie din cauza oboselii, fie din cauza abuzului de alcool sau anumitor pastile”, dă asigurări medicul endocrinolog sexolog Dan Perețianu.

4. Libidoul scăzut

Odată cu înaintarea în vârstă scade libidoul, din cauza diminuării rezervei de testosteron, însă nu este o regulă generală.

Potrivit unui sondaj citat de WebMD, 9% din bărbații cu vârste cuprinse între 40- 49 de ani și 21% din cei cu vârste între 50- 59 de ani de ani nu au făcut sex timp de un an. O treime din cei peste 60 de ani nu au întreținut relații sexuale anul trecut.

Ultimele stiri