marți, august 9, 2022

Pericolul HIV: În lipsa unui set de programe relevante, crește riscul infectării cu HIV în grupurile vulnerabile. Anunțul ministrului Sănătății.

Este necesară suplimentarea bugetului pentru a se asigura continuitatea tratamentului HIV/SIDA până la sfârșitul anului. Este concluzia la care au ajuns participanții la dezbaterea „Strategia Națională HIV/SIDA – evaluarea situației și direcții de acțiune” organizată de Federația UNOPA, marți, 28 iunie.

Te-ar mai interesa: Vlad Ciurea ne învață cum să blocăm gândurile nega...

Au fost readuse în atenția autorităților în primul rând problemele Programului Național de Tratament HIV/SIDA și au fost semnalate totodată probleme în achiziția medicamentelor de către spitale generate de birocrația achizițiilor și de distribuitori care nu respectă termenele de livrare.

Pericolul HIV: În lipsa unui set de programe relevante, crește riscul infectării cu HIV în grupurile vulnerabile

Organizațiile neguvernamentale cer Guvernului măsuri imediate în domeniul prevenirii, testării, diagnosticării și tratamentului HIV/SIDA. Au fost semnalate lipsa unor programe atât de către medicii prezenți la dezbatere, cât și de reprezentanții organizațiilor neguvernamentale:

  • Lipsa programelor de informare și educare în populație pentru prevenirea infectării cu HIV,
  • Lipsa programelor de reducere a riscurilor în grupurile vulnerabile,
  • Lipsa serviciilor de testare gratuită a infecției cu HIV,
  • Accesul dificil la diagnosticare și uneori chiar la tratament

Alexandru Rafila: „Suntem în faza finală a aprobării Strategiei Naționale HIV/SIDA”

Toți participanții au salutat inițiativa Ministerului Sănătății de a începe demersurile pentru aprobarea Strategiei Naționale HIV/SIDA, document necesar în acest domeniu, dar care lipsește de 15 ani, din cauza iresponsabilității autorităților responsabile în adoptarea Strategiei.

Te-ar mai interesa: Ai dormit dar cu toate astea te simți obosit când ...

Însă pe lângă Strategie, toți cei prezenți au subliniat necesitatea alocării resurselor pentru implementarea ei și statuarea unui mecanism permanent și funcțional care să monitorizeze și să evalueze rezultatele atinse, astfel încât țintele asumate să nu rămână doar niște cifre pe hârtie..

„Pandemia Covid-19 ne-a învățat multe lecții, una fiind necesitatea asigurării serviciilor de îngrijire a sănătății. Persoanele care trăiesc cu HIV trebuie să rămână în centrul acțiunilor noastre indiferent de circumstanțe și context. Astăzi asistăm la progrese substanțiale în tratamentul HIV/SIDA care oferă pacienților o speranță de viață egală cu a unei persoane neinfectate”, a declarat dr. Diana Loreta Păun, din cadrul Administrației Prezidențiale.

Te-ar mai interesa: Atenție la pastele de dinți! Unele conțin compuși ...

Prezent la eveniment, dl. Prof. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății a spus că „Suntem în faza finală a aprobării Strategiei Naționale HIV/SIDA. După mulți ani era cazul să rezolvăm această problemă. E important să continuăm colaborarea cu organizațiile de pacienți, încercăm să fim parteneri pentru că avem o perioadă în care la Ministerul Sănătății sunt oameni de sănătate publică care cunosc problemele legate de programele HIV.

Te-ar mai interesa: Fructe și legume cu pesticide: Lista celor mai per...

Testarea HIV a încetinit în cei doi ani de pandemie

Dr. Mariana Mărdărescu, Coordonatorul Compartimentului de Monitorizare a infecției HIV/SIDA în România din cadrul INBI „Prof. Dr. Matei Balș” a semnalat că testarea cu HIV a încetinit în cei doi ani de pandemie.

„Astfel au fost diagnosticate în medie 500 de cazuri pe an, deși România avea până în 2019 între 900 și 1000 de cazuri anual. Asta înseamnă că există persoane în populație care nu vin către serviciile de testare, nu se diagnostichează, nu știu că sunt infectate. Situația aceasta reprezintă un risc atât pentru ele, pentru că nu sunt tratate și boala evoluează, dar și pentru populație, crescând riscul de noi infectări”.

Te-ar mai interesa: Medicii trag semnalul de alarmă! Atenție la aceste...

„Am organizat această dezbatere la mijlocul anului 2022 pentru că avem credința că lucrurile se pot îndrepta și putem evita probleme majore care pot să apară anul acesta în domeniul infecției HIV, dacă nu se iau măsuri imediat. Cerem Guvernului să asigure cu prioritate bugetul necesar pentru tot anul 2022 pentru tratamentul infecției HIV, pentru a evita întreruperile de tratament.

Cerem finanțarea programelor de prevenire a infecției HIV, pentru că este mult mai ieftin să previi decât să tratezi noile cazuri de infectare. Și sperăm ca în cel mai scurt timp România va avea o Strategie asumată de Guvern în acest domeniu și împreună, autorități și organizații neguvernamentale, să colaborăm pentru implementarea acesteia!” a declarat și Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private