Sari la conținut

Planta care îți întărește sistemul imunitar, te protejează de cancer, infecții bacteriene și ajută la ameliorarea tusei

ceai de cimbru
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cimbrul este o plantă din familia mentei pe care probabil o recunoști din setul tău de condimente, dar este mult mai mult decât un ingredient după gândire.

Gama sa de utilizare este impresionantă. Și conform unui studiu din 2014, are peste 400 de subspecii. Egiptenii antici îl foloseau în practicile lor de îmbălsămare, în timp ce grecii antici îl foloseau ca tămâie.

Beneficii cimbru

Datorită gustului său distinctiv, cimbrul a rămas o bază culinară până în zilele noastre. Dar cimbrul se laudă și cu o mulțime de calități medicinale utile.

Beneficiile cimbrului includ:

 • combaterea acneei
 • scăderea tensiunii arteriale
 • ajută la ameliorarea tusei
 • întărirea imunității
 • dezinfectarea
 • aromaterapie
 • stimularea stării de spirit
 • utilizări culinare
 • prevenirea infecțiilor bacteriene
 • ajută la tratarea infecțiilor cu drojdie
 • poate ajuta împotriva anumitor tipuri de cancer

Acnee

Dacă v-ați săturat să cumpărați și să încercați medicamente pentru acnee fără prescripție medicală fără rezultate bune, este posibil să aveți noroc. Cimbrul este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și ar putea avea un viitor ca ingredient pentru combaterea acneei.

Când cimbrul este înmuiat în alcool zile sau săptămâni, se transformă într-o soluție cunoscută sub numele de tinctură.

Într-un studiu mai vechi din 2010, s-a descoperit că uleiul esențial de cimbru are activitate antibacteriană împotriva P. acnes, bacteriile despre care se crede că provoacă acnee. Cu toate acestea, încă nu știm dacă uleiul de cimbru reduce efectiv coșurile.

Tensiune arteriala

Thymus linearis Benth este o specie de cimbru găsită în Pakistan și Afganistan.

Un studiu din 2014 a descoperit că un extract a putut scădea semnificativ ritmul cardiac la șobolanii cu hipertensiune arterială. De asemenea, a reușit să le scadă colesterolul.

Totuși, avem nevoie de studii umane pentru a confirma aceste efecte.

Tusea

Uleiul esențial de cimbru, care se obține din frunzele sale, este adesea folosit ca remediu natural pentru tuse.

Într-un studiu mai vechi din 2006, o combinație de frunze de cimbru și iederă a ajutat la ameliorarea tusei și a altor simptome de bronșită acută.

Un studiu din 2018 a descoperit o combinație de extracte de cimbru și primula pentru a reduce inflamația și mucoasa la un model animal.

Data viitoare când te confrunți cu tuse sau durere în gât, încearcă să bei niște ceai de cimbru.

Imunitate

Obținerea zilnică a tuturor vitaminelor de care are nevoie corpul tău poate fi o provocare.

Din fericire, Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) raportează că cimbrul este plin de substanțe nutritive utile, inclusiv:

 • vitamina A
 • vitamina C
 • cupru
 • fibră
 • fier
 • mangan

Cu toate acestea, cimbrul nu este o sursă excelentă de acești nutrienți decât dacă îl consumați în cantități excesive. De exemplu, 1 linguriță de cimbru are 1,28 miligrame de vitamina C – conform Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA), adică doar 1% din nevoile tale zilnice.

Dezinfectant

Mucegaiul este un poluant comun, dar potențial periculos, care poate fi răspândit în casa ta. Odată ce îl identificați, veți dori să faceți pașii necesari pentru a scăpa de el o dată pentru totdeauna. În unele cazuri, uleiul de cimbru poate fi răspunsul.

Un studiu din 2017 a arătat că cimbrul poate fi eficient în controlul putregaiului cenușiu al fructelor de guava.

Aceste efecte se pot traduce și în mucegai în casă.

Infecție cu drojdie

Cimbrul nu este doar potențial eficient împotriva bacteriilor. Poate avea ceva pumn și când vine vorba de ciuperci.

Un studiu in vitro din 2021 a constatat că doze foarte mici de ulei esențial de cimbru sunt fungicide împotriva Candida albicans, o cauză obișnuită a infecțiilor cu drojdie, chiar și atunci când ciuperca era rezistentă la fluconazol, medicamentul prescris.

Totuși, cercetările umane sunt necesare pentru a ști dacă ingerarea uleiului de cimbru poate trata Candida.

Cancer

Un studiu in vitro din 2018 a constatat că atât uleiurile esențiale de cimbru, cât și de cuișoare inhibă liniile celulare de cancer de sân. Un studiu din 2021 a replicat aceste rezultate.

Aceste studii oferă doar dovezi foarte slabe ale unui potențial beneficiu al cimbrului pentru cancer și sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma eventualele beneficii.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel