vineri, iunie 9, 2023

Datorită proprietăților deosebite, consumul de tarhon este considerat un adjuvant natural pentru o serie de afecțiuni ale organismului.

Cunoscută şi sub denumirea de Artemisia dracunculus, această plantă aromatică este bogată în antioxidanți, vitamine și minerale, fiind recunoscută şi pentru scăderea nivelului glucozei din sânge.

Doar o lingură (2 grame) de tarhon uscat oferă:

  • Calorii: 5
  • Carbohidrați: 1 gram
  • Mangan: 7% din doza zilnică de referință (RDI)
  • Fier: 3% din RDI
  • Potasiu: 2%

Persoanele care suferă de tensiune arterială mare pot folosi tarhonul în mâncare pentru a substitui sarea, deoarece tarhonul aromează mâncarea atât de intens încât devine uşor de acceptat chiar şi fără sare. Calmează chiar şi durerile de dinţi, fiind benefic şi persoanelor care suferă de insomnii. De asemenea, este printre puţinele antidoturi la muşcăturilor veninoase de şarpe.

Dovezi că îmbunătăţeşte rezistenţa la insulină

S-a descoperit că tarhonul ajută la îmbunătățirea sensibilității la insulină și a modului în care corpul dumneavoastră folosește glucoza. Un studiu de șapte zile pe animale cu diabet a constatat că extractul de tarhon a scăzut concentrațiile de glucoză din sânge cu 20%, comparativ cu un placebo

Mai mult, un studiu randomizat, dublu-orb, de 90 de zile, a analizat efectul tarhonului asupra sensibilității la insulină, secreției de insulină și controlului glicemic la 24 de persoane cu toleranță redusă la glucoză.

Cei care au primit 1.000 mg de tarhon înainte de micul dejun și cină au experimentat o scădere amplă a secreției totale de insulină, care poate ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge echilibrat pe tot parcursul zilei.

Frunzele proaspete de tarhon se culeg în primăvară și vară şi pot fi recoltate în momentul înfloririi pentru uscare înceată la o căldură moderată. Tarhonul uscat se depozitează într-un recipient etanș ori într-o pungă de hârtie și se păstrează într-un loc întunecat și rece. Poate fi păstrat până la șase luni în această stare.

Mod de preparare sub formă de ceai sau tinctură

Ceai de tarhon

Este o alegere excelentă pentru ameliorarea tulburărilor digestive și pentru ușurarea anxietății. Este ușor de făcut și-l puteți bea în siguranță de câteva ori pe fiecare zi, având calități nutritive deosebite.

Se poate prepara din 250 ml de apă clocotită și 10 grame (o linguriță) de frunze uscate de tarhon. Se amestecă totul, se lasă la infuzat între 7 și 10 minute, după care se strecoară și se consumă cald.

Tinctură de tarhon

Tinctura se pregătește prin amestecarea a două părți de frunze și lăstari de tarhon cu 3 părți de alcool alimentar sau de fructe cu o concentrație de 40-50%. Se agită bine, după care se lasă la macerat timp de 20-21 de zile într-un spațiu întunecat. După acest timp, tinctura se strecoară și se depozitează în recipiente din sticlă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private