Sari la conținut

Plaquenil 200mg, 60 comprimate filmate

Proprietati farmacologice: Hidroxiclorochina, o 4-aminochinolina, este un antimalaric a carui actiune schizontocida rapida se asociaza cu activitatea gametocida si este, totodata, un antireumatic slow-acting. Hidroxiclorochina are mai multe proprietati farmacologice, care pot determina efectele ei terapeutice. Acestea includ: interactiuni cu grupari sulfhidril; modularea activitatii unor enzime (intre care fosfolipaza, NADH-citocrom-C-reductaza, colinesteraze, proteaze si hidrolaze); legarea de AND; stabilizarea membranelor lizozomale; inhibarea formarii prostaglandinelor, a functiei chemotactice si fagocitice a polimorfonuclearelor; posibila interferare a producerii de interleukina-1 de catre monocite si inhibarea eliberarii de anion superoxid de catre neutrofile. Concentrarea in veziculele acide intracelulare si cresterea consecutiva a pH-ului acestora poate explica atat efectele antiprotozoarice, cat si pe cele antireumatice.

Proprietati farmacocinetice: Hidroxiclorochina se absoarbe rapid dupa administrare orala. Biodisponibilitatea medie este aproximativ 74%. Este larg distribuita in organism si se acumuleaza in celula eritrocitara si in tesutul hepatic, pulmonar, renal si ocular. Este biotransformata partial in ficat la metabolitul etilat activ si este eliminata principal pe cale renala, in proportie de 23 – 25% in forma nemodificata, dar si pe cale biliara. Eliminarea este lenta, semiviata de eliminare finala fiind aproximativ 50 de zile (sange integral) sau 32 de zile (plasma). Hidroxiclorochina traverseaza bariera placentara si, probabil, asemanator clorochinei, se elimina in laptele matern.

Indicatii terapeutice: Afectiuni reumatice si dermatologice: lupus eritematos sistemic; lupus eritematos discoid; artrita reumatoida; artrita cronica juvenila; afectiuni dermatologice produse sau agravate de lumina solara. Malarie: pentru tratamentul atacurilor acute si pentru suprimarea malariei produsa de Plasmodium vivax, P. ovale si P. malariae sau de tulpini senzitive de P. falciparium. Pentru tratamentul radical al malariei produsa de tulpini senzitive de P. falciparium.

Posologie, mod de administrare: Numai pentru administrare orala. Fiecare doza trebuie luata cu mancare sau cu un pahar cu lapte. Nota: toate dozele se refera la hidroxiclorochina sulfat si nu la echivalentul in baza. Maladii reumatice: Hidroxiclorochina are actiune cumulativa si va necesita cateva saptamani pentru a-si exercita efectele ei terapeutice benefice, in timp ce efecte adverse minore pot aparea relativ precoce. Daca nu se produce o ameliorare obiectiva in primele 6 luni, tratamentul va fi intrerupt. Lupus eritematos sistemic sau discoid: la adulti, initial, 400 mg pana la 800 mg pe zi. Pentru tratamentul de mentinere, 200 mg pana la 400 mg pe zi. Artrita reumatoida: la adulti, initial, 400 mg pana la 600 mg pe zi. Pentru tratamentul de mentinere, 200 mg pana la 400 mg pe zi. Artrita cronica juvenila: dozele nu vor depasi 6,5 mg/kg corp si vor fi intotdeauna sub limita de 400 mg pe zi. Afectiuni dermatologice prin expunerea la soare: tratamentul se va restrange la perioadele de maxima expunere la soare. La adulti, pot fi suficiente 400 mg pe zi. Malarie: supresia malariei: la adulti, 400 mg in aceeasi zi a fiecarei saptamani. La copii, doza supresiva saptamanala este 6,5 mg/kg corp, dar nu va depasi doza pentru adult, indiferent de greutate. Daca circumstantele permit, tratamentul supresiv va incepe cu 2 saptamani inaintea expunerii. In orice caz, daca aceasta recomandare nu poate fi respectata, se poate administra o doza initiala dubla (de incarcare), de 800 mg la adulti sau 12,9 mg/kg (dar fara a depasi 800 mg) la copii, divizata in 2 prize, la interval de 6 ore. Tratamentul supresiv trebuie continuat inca 8 saptamani dupa parasirea zonei endemice. Tratamentul atacului acut de malarie: la adulti, o doza initiala de 800 mg, urmata la 6-8 ore de 400 mg, timp de 2 zile consecutive (total 2 g de hidroxiclorochin sulfat). O schema alternativa, utilizand o singura doza de 800 mg, s-a dovedit, de asemenea, eficienta. Dozele pentru adulti pot fi calculate in functie de masa corporala, la fel ca cele pentru copii (vezi mai jos). La copii, o doza de 32 mg/kg corp (dar fara a depasi 2 g) se divizeaza si se administreaza in 3 zile, dupa cum urmeaza: Prima doza: 12,9 mg/kg (dar fara a depasi o doza unica de 800 mg). A doua doza: 6,5 mg/kg (dar fara a depasi 400 mg), la 6 ore dupa prima doza. A treia doza: 6,5 mg/kg (dar fara a depasi 400 mg), la 18 ore dupa a doua doza. A patra doza: 6,5 mg/kg (dar fara a depasi 400 mg), la 24 de ore dupa a doua doza.

Contraindicatii: Maculopatie a ochiului preexistenta. Hipersensibilitate (alergie) cunoscuta la derivati ai 4-aminochinolinei. 
Avertizari, precautii: Generale: inaintea inceperii unui tratament pe termen lung, ambii ochi vor fi examinati pentru acuitatea uzuala, campul vizual central si vederea culorilor (oftalmoscopie atenta). Dupa aceea, examinarea va fi repetata, cel putin, anual. Aceasta examinare va fi mai frecventa si mai adaptata pacientului, daca este prezent unul dintre urmatorii factori: doza zilnica depaseste 6,5 mg/kg corp; insuficienta renala; durata tratamentului mai mare de 10 ani; varsta peste 65 de ani; acuitatea vizuala sub 0,8. La aparitia oricarei tulburari oculare (acuitate vizuala, perceptia culorilor) trebuie efectuata examinarea oculara, dupa care pacientul ramane sub observatie continua pentru progresia posibila a anomaliei. Riscul de retinopatie la 4-aminochinoline pare dependent de doza si este probabil sa fie crescut daca se depasesc dozele recomandate. Se va manifesta precautie la pacientii cu deficiente hepatice sau renale, la care poate fi necesara reducerea dozelor, ca si la cei care utilizeaza medicamente despre care se cunoaste ca afecteaza aceste organe. Se va manifesta precautie, de asemenea, la pacientii cu tulburari gastrointestinale, neurologice sau sanguine, la cei cu sensibilitate la chinina, sau cu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, cu porfirie sau psoriazis. Cu toate ca riscul de depresie medulara este scazut sunt recomandate teste sanguine periodice, iar tratamentul va fi intrerupt daca apar anomalii. Copiii mici sunt deosebit de sensibili la efectele toxice ale 4-aminochinolinelor, de aceea, pacientii vor fi avertizati sa nu lase hidroxiclorochina la indemana copiilor. Malarie: hidroxiclorochina nu este eficace impotriva tulpinilor rezistente de P. falciparum, si nu este activa impotriva formelor exo-eritrocitare de P. vivax, P. ovale si P. malariae si, deci, administrata profilactic, nu va preveni nici infectia, nici recaderile infectiei datorata acestor organisme.

Interactiuni medicamentoase si alte tipuri de interactiune: Tratamentul simultan cu hidroxiclorochina si digoxina poate conduce la cresterea concentratiilor serice ale digoxinei: nivelele serice ale digoxinei vor fi atent monitorizate la pacientii care primesc aceste tratamente asociate.
Sarcina si alaptare: Administrarea hidroxiclorochinei in timpul sarcinii trebuie evitata, cu exceptia utilizarii ei pentru supresia sau tratamentul malariei, daca medicul cantareste ca beneficiile potentiale depasesc riscurile potentiale. Se va retine ca 4-aminochinolinele in doze terapeutice au fost asociate cu leziuni SNC, inclusiv ototoxicitate (toxicitate auditiva si vestibulara, surditate congenitala), hemoragii retiniene si pigmentare retiniana anormala. O atentie deosebita va fi acordata utilizarii hidroxiclorochinei in timpul alaptarii, deoarece s-a observat ca se elimina in mici cantitati in laptele matern si este cunoscut ca nou-nascutii sunt extrem de sensibili la efectele toxice ale 4-aminochinolinelor.

Efecte asupra capacitatii de a sofa sau de a conduce utilaje in miscare: Pacientii vor fi avertizati asupra capacitatii de a sofa sau de a conduce utilaje in miscare, intrucat hidroxiclorochina poate afecta acomodarea oculara si poate produce incetosarea vederii. Daca aceste tulburari nu dispar in timp, poate fi necesara o reducere temporara a dozelor.

Reactii adverse: Rar poate aparea retinopatie cu modificari de pigmentare si defecte ale campului vizual. In formele incipiente, aceste modificari au fost reversibile la intreruperea administrarii. Daca retinopatia este lasata sa evolueze spre stadii mai avansate, poate exista riscul sa progreseze si dupa intreruperea tratamentului. Au fost semnalate modificari ale corneei, intre care edem si opacifieri. Acestea pot fi asimptomatice sau pot genera aparitia de halouri, vedere incetosata sau fotofobie. Aceste tulburari pot sa dispara in timpul tratamentului sau doar la intreruperea acestuia. Incetosarea vederii, dependenta de doza si reversibila, poate sa apara, datorita unei tulburari de acomodare. Rash-ul cutanat apare uneori; au fost, de asemenea, semnalate modificari pigmentare ale pielii si membranelor mucoase, albirea parului si alopecie. Acestea dispar, de obicei repede, la intreruperea tratamentului. Au fost semnalate cazuri izolate de dermatita exfoliativa. Alte efecte adverse includ tulburari gastrointestinale, cum ar fi greata, diaree, anorexie, dureri abdominale si, rar, varsaturi. Aceste simptome dispar, de obicei, imediat, la reducerea dozei sau la intreruperea tratamentului. Mai putin frecvent, pentru aceasta clasa de medicamente au fost semnalate slabiciune musculara, vertij, tinnitus, surzire nervoasa, cefalee, nervozitate si labilitate emotionala. Rar, a fost semnalata depresie medulara, cardiomiopatie, neuromiopatie, psihoza si convulsii. Au fost raportate cazuri izolate de anomalii ale testelor functionale hepatice si au fost publicate doua cazuri de insuficienta hapatica fulminanta. Hidroxiclorochina poate exacerba porfiria si poate precipita atacuri de psoriazis.

Supradozare: Supradozarea 4-aminochinolinelor este periculoasa, mai ales, la copii, la care doze de numai 1 – 2 g s-au dovedit fatale. Simptomele supradozarii pot include: cefalee, tulburari vizuale, colaps cardiovascular si convulsii, urmate de stop respirator si cardiac iminent precoce. Deoarece aceste efecte pot sa apara curand dupa administrarea unei doze masive, tratamentul trebuie sa fie prompt. Continutul stomacal trebuie imediat evacuat, fie prin varsaturi provocate, fie prin lavaj gastric. Carbunele activat, intr-o doza de cel putin 5 ori mai mare decat supradoza, poate inhiba absorbtia daca este introdus in stomac, prin sonda, dupa lavaj si in primele 30 de minute de la ingestia supradozei. Se va lua in considerare administrarea parenterala de diazepam, intrucat studiile au semnalat ca este benefica in reprimarea cardiotoxicitatii clorochinei. Vor fi instituite suportul respirator si managementul socului, daca este necesar.

Conditii de pastrare: La temperatura camerei (sub 25 grade Celsius) si la adapost de umiditate. Nu lasati la indemana copiilor! Valabilitate: Nu utilizati medicamentul dupa data limita inscriptionata pe ambalaj.

Forma de prezentare: Comprimate filmate de culoare portocalie. Cutie cu 60 comprimate filmate in blister.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel