Sari la conținut

Prima conferință pe tema autismului destinată românilor din diaspora, care au copii cu autism

invatare
Sursa foto: arhiva Doctorul zilei
Ce este, de fapt, autismul. Semnale de alarmă

Cu ocazia Zilei Internaționale a conștientizării autismului, FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) organizează prima conferință pe tema autismului destinată românilor din diaspora, care au copii cu autism.

Este vorba de conferinţă în format ZOOM în care Dr. Cristina Sălăgean Țecu – psiholog, analist comportamental și doctor în Științe ale Educației, Dr. Andreea Robe – medic primar Psihiatrie pediatrică și doctor în Psihologie și Mădălina Orian – logoped, părinte și autor de carte vorbesc despre semnele autismului, cauze si intervenții validate științific și vor răspunde întrebărilor participanților.

În toată lumea se sărbătorește astăzi, 2 aprilie, Ziua Internațională a conștientizării autismului. Se luminează cu albastru edificiile oficiale, au loc manifestații și organizații din toată lumea desfășoară proiecte de conștientizare.
Fenomenul diaspora a agravat puternic situația copiilor cu autism prin faptul că, pe de-o parte, în țară sunt aproximativ o sută de mii de copii care au cel puțin un părinte în străinătate iar lipsa părinților face ca diagnosticarea să fie târzie în unele cazuri iar în altele, chiar dacă copilul este diagnosticat, nu se accesează la timp serviciile de terapie.

Pe de altă parte, fenomenul diaspora ridică o nouă problemă prin faptul că bilingvismul maschează întârzierea în dezvoltarea limbajului și părinții nu își dau seama la timp de semnele specifice tulburării iar în momentul în care aceștia solicită servicii de terapie sunt puși pe liste de așteptare luni de zile și tratați discriminatoriu.

“Recomand tuturor părinților să se informeze din surse sigure cu privire la semnele și intervențiile pentru tulburările din spectrul autismului și să contacteze un specialist cât mai devreme. Lipsa contactului vizual, lipsa abilității de imitație, dezvoltarea anormală a limbajului, comportamentele repetitive, jocul atipic sunt doar câteva dintre semnele autismului” a declarat Daniel Țecu, președinte al federației FADERE, potrivit rador.ro.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel