Sari la conținut

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: ”Coronavirusul se găsește peste tot, chiar și în România!” Legătura dintre virusul gripal și coronavirus

Coronavirusul se găsește peste tot, chiar și în România, numai că cel din China s-a recombinat și a devenit agresiv. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” a vorbit despre coronavirusul din China și despre posibilitatea de a ajunge în România, la digi24. 

Medicul a precizat că țara noastră are un plan bine pus la punct, în cazul în care s-ar confrunta cu coronavirusul din China sau cu alte tipuri de virusuri cu transmitere aerogenă, însă noi avem un răgaz pentru că nu există zboruri directe România-China.

”Majoritatea infecțiilor date de coronavirus sunt boli ușoare și medii, adică tușești puțin, ai temperatură 38 spre 39 două-trei zile și cu asta basta. Un număr de persoane, care pot fi undeva între 1 și 10 la sută, dezvoltă forme severe. Acele forme severe sunt cele care atrag atenția, celelalte 80 la sută din cazuri care fac forme duse pe picioare, ca la orice infecție virală, trec total neobservate. Noi nu avem o imagine cât de cât completă a fenomenului din China în momentul de față. E bine că autoritatea chineză a declanșat alerta și a anunțat OMS, n-a mai fost ținut la secret un astfel de fenomen,” spune managerul Institutului „Matei Balș”.

Coronavirusul se găsește peste tot

”Coronavirus este o familie foarte mare, e ditamai familionul și se găsește peste tot în lume, inclusiv în România. Și noi avem coronavirusurile noastre. Partea proastă este că acesta s-a recombinat, a căpătat noi valențe din punct de vedere al agresivității cu care acționează asupra corpului uman și respectiv a ceea ce poate să genereze din punct de vedere al insuficiențelor de organe.

În cazul coronavirusului, acesta dă un simptom care se cheamă pseudo-gripal, adică seamănă cu o gripă și partea proastă este că îi și urmărește pașii, din punct de vedere al mecanismelor pe care le induce, ca la virusul gripal. Dar asta nu înseamnă că e vreo legătură între cele două virusuri. Sunt virusuri complet separate, din familii total separate, și fiecare își are locul lui pe Pământ” – a explicat profesorul Cercel.

Se transmite prin aer

Coronavirusul se transmite în general prin aer și generează un sindrom respirator, cu tuse, care este o tuse iritativă, se tușește mult în această infecție cu coronavirusuri și ca atare, dacă punem mâna la gură și apoi punem mâna pe masă, dacă eu am coronavirus, persoana care va veni după mine, stând cu mâna pe masă nu face altceva decât să se contamineze pe mână, după care își duce mâna la gură sau la nas și se infectează.

Ca atare, contactul direct și contactul cu suprafețele este un la fel de bun mijloc de transmitere ca și calea respiratorie. Deci nu trebuie să ne limităm în această poveste strict la calea respiratorie, ci și la contaminarea suprafețelor de contact.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel