Sari la conținut

Psiholog: De multe ori, în loc ca vacanța de vară să reducă stresul, ea îl menține

Școala s-a terminat! A venit vacanța cu trenul din Franța și poate părea o bucurie și o ușurare. Atât părinții cât și copiii așteaptă vacanța să se relaxeze. Ca părinte crezi că vor urma luni fără griji. Dar există sentimente negative în legătură cu vacanța de vară pe care uneori, copiii le pot trăi. Și pot deveni chiar anxioși! 

Despre modul în care aceștia pot fi afectați ne-a povestit psihologul Dorina Stamate de la Clinica de Fericire.

În timpul vacanței de vară copiii, în general, au nevoie de structură și de rutină, cu atât mai mult copiii care trăiesc sentimente de anxietate au nevoie să știe ce se va întâmpla, când și cum. Ori vara lucrurile nu se mai întâmplă în același ritm și structură. Vacanța este o perioadă mult mai relaxată și cumva regulile se schimbă.

De multe ori, noi părinții, ne dorim ca vara să putem recupera ce ne-am fi dorit să facem în timpul anului școlar cu copiii noștri dar timpul nu ne-a permis. Ei, bine, atunci programăm pentru copil multiple activități ca să umplem  timpul ca nu cumva să se plictisească. Și mergem și la înot, și la tir cu arcul, la cursuri de public speaking și de origami. Uneori, participă copilul și în trei tabere. Fiindcă ne dorim să trăiască experiențe noi pe care nu le-a trăit. Vinovat fiind, desigur, programul  încărcat de școală. Și de multe ori în loc ca vacanța de vară să reducă stresul ea îl menține.

De asemenea, spune psihologul, și obiceiurile legate de somn se schimbă în vacanța de vară. Mai exact, vara se întunecă mai târziu, iar copiii merg mai târziu la culcare.

Atenție! Aceasta atrage atenția că nevoia de somn a copilului este la fel de importantă și în vacanțe. Mai mult, lipsa somnului poate duce la apariția anxietății.

Era un desen animat în care se spunea că sunt 100 de zile în vacanța de vară. Dar realitatea nu este ca în desene! Nu sunt chiar 100 de zile, sunt 85 de zile. Dar tocmai pentru că sunt atât de multe zile, copiii le umplu cu ce au la îndemână, adică cu ecranul: al televizorului, telefonului, tabletei, calculatorului. Copiii se bucură de tehnologie și se folosesc de ea pentru a se conecta cu prietenii. Sau mai grav, pentru a scăpa de plictiseală, ne-a mai spus Dorina Stamate.

Cum ne ajutăm copilul să scape de anxietatea legată de vacanța de vară?

Specialista susține că îl putem ajuta pe copil dacă păstrăm anumite elemente din rutina din timpul anului școlar. Mai ales cele legate de somn și de masă!

Nu este ideal să cazi în plasa de a umple tot timpul copilului, sa lăsăm timp copilului să se plictisească și pentru joacă nestructurată. Atunci când copilul are timp liber are de fapt oportunitatea să-și demonstreze creativitatea, rezolvarea de probleme și să-și dezvolte motivația. Păstrați un program în care copilul folosește tehnologia și în timpul vacanței. Dar, cautați un echilibru pentru a nu trăi adevărate drame atunci când le veți spune să reveniți la o jumătate de oră de tehnologie pe zi, ne-a mai spus terapeutul.

De asemenea, aceasta sfătuiește toți părinții să petreacă timpul de calitate alături de copil. Și, nu, nu se referă la excursii scumpe, fiindcă nu doar acestea creează amintiri în inima copilului.

Un copil vrea timp cu părinții, nu contează unde și cum, dar să fie!

Ar fi bine să reținem: un copil își dorește să petreacă timp cu părinții. Ei nu sunt  interesați neapărat de unde și cum îl petrec. De aceea, faceți lucruri care îi plac copilului. De exemplu, jucați-va în aer liber, descoperiți jocurile copilăriei voastre, mergeți la un picnic. Sau înălțați un zmeu, gătiți împreună, atunci când e prea cald afară faceți în casă un cort. Puteți să puneți niște scaune și un cearceaf deasupra și veți vedea cât de mult contează pentru copilul vostru, ne-a mai explicat psihologul.

Mai mult, aceasta susțin că dacă trebuie să pleci undeva cu cel mic, este indicat să-i spui unde mergeți, ce se va întâmpla. Ideea este să pregătim copilul înainte, astfel încât să scadă puțin anxietatea asociată mersul lui într- un loc nou pe care nu îl cunoaște.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel