Sari la conținut

Cum se măsoară corect pulsul?

pulsul -

Pulsul – este bătaia, frecvența sau ritmul inimii. Acesta se poate simți în mai multe părți ale corpului (în spatele genunchiului, în închietura cotului sau la încheietura inghinală), însă cel mai ușor se simte la încheietura mâinii, imediat deasupra getetului mare.

Pulsul poate măsura valori diferite și în funcție de activitățile pe care le efectuați pe parcursul unei zile. Cel mai indicat însă, este să vi-l măsurați dimineața – imediat după ce v-ați trezit sau seara – înainte de a vă culca.

De ce este important să vă cunoașteti pulsul? În primul rând, pentru că vă poate indica tulburări ale frecvenței sau ritmului inimii.

Pulsul normal se încadrează între 60 și 100 de bătăi pe minut.

Trebuie să menționăm că pulsul poate varia de la o persoană la alta în funcție de vârstă, afecțiunile medicale, medicamentele administrate, consumul de cafea și/ sau energizante, etc.

Oscilațiile pulsului ne pot pune indica și o serie de afecțiuni precum anemia, disfuncții tiroidiene, cardiomiopatia sau chiar o infecție. Din această cauză e bine să ne măsurăm pulsul, să știm dacă trebuie să facem o vizită la medicul specialist.

Specialiștii au oferit o serie de sfaturi pacienților pentru a-și măsura cât mai corect pulsul.

Iată pașii pe care trebuie să îi urmați:

  • Faceți rost de un ceas sau setați-vă timerul la telefon. Înainte de vă măsura pulsul, așezati-vă pe un scaun și liniștiți-vă, relaxați-vă. Aveți în vedere că orice stimulente consumate înainte vă pot modifica pulsul și aici ne referim la stimulente precum cafea sau nicotină.
  • Pregătiți ceasul. Așezați palma stângă sau dreapta în sus, cu cotul ușor îndoit.
  • Următorul pas: puneți degetele arătător și mijlociu ale celeilalte mâini la baza degetului mare de la mâna la care se face măsurătoarea.
  • Numărați bătăile inimii în decursul a 60 de secunde.

Ce se întâmplă dacă avem o valoare mai mică sau mai mare?

Dacă am numărut peste 100 de bătăi pe minut am putea să ne confruntăm cu o tahicardie. Dacă avem sub 60 de bătăi pe minut ne confruntăm cu o bradicardie.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel