Sari la conținut

Radioterapia în spitale de stat, mulți pacienți, puține echipamente și medici. Ce oferă clinicile private

Daniela Șerb

Centre de radioterapie ar trebui să existe în fiecare județ, însă nu este deloc așa. Mulți pacienți preferă să vină în orașele mari pentru că aparatura de la spitalele de stat este mai nouă

Potrivit ultimelor estimări oficiale, 60% din pacienții români care au nevoie de radioterapie întâmpină dificultăți în a avea acces la acest tip de tratament. Cifrele avansate de Asociațiile Bolnavilor de Cancer sunt și mai îngrijorătoare: doar 15% din pacienți ajung să facă radioterapie și, în spitalele de stat, avem doar 12 aparate față de 60, câte ar fi necesare. În aceste condiții, la stat, listele de așteptare se întind pe luni de zile, iar din cauza suprasolicitării aparatele se strică foarte des.  Medicii nu prea mai sunt, cei mai mulți alegând străinătatea.
Situația este mai dramatică în orașele mari unde vin pacienți din toată țara. La București, de exemplu, ajung pacienți din Oltenia pentru că, spun ei, aparatele din Capitală sunt mai bune, iar un aparat mai performant înseamnă o șansă în plus de salvare și efecte secundare mai puține. La Iași, se adună toți bolnavii din Moldova, în condițiile în care la Institutul Oncologic mai sunt doar patru medici radiologi.
Parteneriatul public-privat, soluția de la Sibiu
Cele mai multe centre radiologice din Capitală au aparate 3D care tratează tumora tridimensional. „La stat, tratamentele sunt ieftine pentru că sunt prea mulți pacienți, prea puțini medici și prea puține echipamente. În țară, mai ales. Bine ar fi să fie în fiecare județ. Dar se întâmplă un lucru interesant. La Sibiu, au făcut un parteneriat public-privat și au cumpărat o tomoterapie. Care face și 3D și IGRT și 4D”, explică conf.univ. dr Nicolae Verga, medic primar radiolog la Spitalul Colțea din Capitală. Acest tip de parteneriat în care intră și pacientul, mai spune medicul, funcționează la americani, care s-au trezit și au decis să facă ceva împreună. Aceasta poate fi o soluție.
Fără nicio îndoială este nevoie de aparate noi, însă radioterapia costă foarte mult și va costa și mai mult, crede conf.univ. dr. Nicolae Verga.
De pildă, un aparat pentru tratamentul cancerului la ochi costă 25 de milioane de euro. La noi, în clinicile de stat, tratamentul este prin scoaterea ochiului și înlocuirea lui cu unul de sticlă. Dar asta nu înseamnă că tumora nu evoluează. La protonterapia ochiului se face terapia și eficiența este între 86% și 99%. Cu păstrarea vederii în foarte multe cazuri, explică specialistul avantajele aparatelor de ultimă generație.  Noi am tratat până acum cinci bolnavi de cancer prin protonterapie: patru la ruși și unul în Germania, mai spune specialistul.
Nici centru de hadronterapie nu avem ( tehnică de bombardare a tumorii cu ioni de carbon în așa fel încât celulele tumorale să nu se mai poată multiplica, tehnică  folosită de japonezi, dar și de unele țări europene încă din anii ’50).
Radioterapia din privat, decontată de Casă
Pentru pacienții înstăriți, clinicile oncologice private apărute la noi din 2010 sunt o variantă de a urma tratamentul cu aparatură mult mai performantă decât la stat.
Vestea bună ar fi că, din acest an, Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează și ședințele de radioterapie cu IMRT (terapie cu intensitate modulată), nu doar cele 3D.
Un astfel de tratament de ultimă oră poate fi urmat la clinicile OncoFort, prima investiție privată specializată în tratamentul cancerului de la noi.
Spitalul din București are 50 de paturi și secții de chirurgie oncologică, chimioterapie și radioterapie și oferă și servicii de cazare la prețul de 400 de lei pe noapte. Aparatele sunt performante, iar medicii instruiți la Viena, la celebrul spital AKH. O ședință de radioterapie cu un accelerator Elekta de ultimă generație durează 15 minute, cu tot cu pregătirea pacientului. Din 10 pacienți, mai spune Robert Chițan, directorul de promovare-dezvoltare Gral Medical, doi au indicație de IMRT.
Aparatul de la OncoFort are șapte energii care pot distruge țintit tumora iradiind-o la 360 de grade.
Tratamentul este foarte eficient în tumorile greu de localizat sau aflate lângă organe vitale. Din acest an, Casa decontează 640 de lei pentru o ședință cu IMRT, expunerea fiind de câteva minute, timp de două-trei săptămâni, cât este indicația medicului. Pentru aceasta însă este nevoie de un plan de tratament care costă 2.000 de euro și care nu e decontat de Casă. La OncoFort ajung, lunar, pentru diagnostic și tratament 700 de pacienți.

CT pe masa de radioterapie
Un alt centru de radioterapie cu IMRT este Amethyst din Otopeni. Pacienții pot ajunge aici la recomandarea medicului de familie și a celui specialist. După analizarea dosarului fiecărui pacient i se configurează un plan de tratament al cărui cost variază între 1.000 și 3.000 de euro. „Pacienții oncologici pot beneficia de tratament prin radioterapie IMRT –VMAT la costuri cu 75% mai mici față de cele din Austria”, susțin reprezentanții centrului. Un astfel de aparat permite tratarea pacienților într-un timp foarte scurt și menținerea controlului asupra cantității de radiații, protejând țesuturile sănătoase. În plus, poate actualiza CT-ul în timp real. Costurile ședințelor de radioterapie sunt decontate de Casă.

Tânăr bolnav de cancer, salvat în țară, cu pastile de la Viena

12florin marinFlorin Marin (foto), 22 de ani, este din Alexandria și este student. În clasa a XI-a, la 17 ani, medicii i-au descoperit un cancer la mușchiul gâtului. „Am simțit că-mi trosnește ceva la gât. După care mi-a înțepenit și mi s-a umflat”, explică tânărul. A fost operat la Panduri, în București.
Timp de un an, a făcut 14 serii de chimioterapie și 31 de radioterapie, aceasta din urmă la Institutul Oncologic Fundeni. „Am început radioterapia imediat. Nu am așteptat pe liste. Am făcut 20 de serii cu doză scăzută și 11 cu doză ridicată. Ședința dura un minut și am suportat bine tratamentul. Am comunicat  excelent cu medicul meu radiolog dr. Mitulescu care mi-a spus la ce efecte secundare să mă aștept. Într-adevăr, am avut probleme cu dinții, cu căderea părului. Am pierdut în greutate 15 kilograme, de la 77 de kilograme până la 62. Acum însă am ajuns la 90”, mai spune Florin.
Pentru ședințele de chimioterapie a avut nevoie de un medicament adus din Austria care nu era foarte scump, însă nu se găsea la noi. Acum, Florin merge, anual, la consult, iar în timpul liber face voluntariat la Asociația Little People România.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel