Sari la conținut

Refugiații din Ucraina au nevoie de asistență medicală. Specialist: „Pot să apară focare”

Satele din apropierea Ucrainei sunt pline de oameni care au fugit din calea războiului. Aceștia au nevoie și de alimente, pături și haine, dar și de îngrijire medicală de specialitate. 

Specialiștii susțin că pandemia încă nu s-a încheiat, iar transmiterea virusului SARS-CoV-2 este încă o problemă reală. Pe lângă existența acestui risc se mai află și alte boli, precum tuberculoza și infecția cu HIV.

Între timp, în toată țara, continuă campaniile umanitare și acțiunile de ajutorare a refugiaților ucraineni. Oamenii se mobilizează pentru a le oferi găzduire și se organizează în grupuri de sprijin care fie colectează alimente și alte bunuri necesare, fie le distribuie celor care au nevoie de ele.

Refugiații au nevoie de asistență medicală

Refugiații ucrainieni au nevoie de asistență medicală, iar acordarea acesteia este una dintre provocările reprezentate de valul de refugiați din Ucraina, atrag atenția specialiști în sănătate publică. În afară de riscul apariției unor focare de COVID-19, există și pericolul transmiterii altor boli grave, a mai explicat doctorul Ioana Stăncel.

Acolo există o incidenţă crescută a infecţiei tuberculozice cu bacil rezistent la tratament, care poate să fie transmis şi populaţiei unde aceste persoane vor staţiona mai mult timp.

Tuberculoza și HIV, două probleme importante

Pot să apară focare în populația dislocată între aceste persoană, de asemenea, cunoaştem din punct de vedere al profilului de sănătate publică, că în Ucraina există o incidență crescută a infecției cu HIV SIDAS, în principal în ultimii ani aceasta este cauzată de transmiterea maternă fetală și de transmiterea în cadrul persoanelor care utilizează droguri injectabile.

Ca atare, ne aşteptăm ca aceste persoane să aibă nevoi medicale speciale, se pot decompensa în mod acut fie prin sevraj, fie prin apariția unor episoade acute în cadrul infecției HIV, agravarea, accelerarea apariției simptomelor clinice și la copii și la adulți sau adolescenți, în principal pentru acestea trebuie să fim pregătiți pentru a-i asista.

Alte probleme sunt generate de stresul acut, acest sindrom de stres acut şi de oboseală cronică, care probabil că va necesită asistenţă de specialitate și pentru care cred că autoritățile ar trebui să se pregătească”, a explicat Ioana Stăncel, potrivit RRA.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel