Sari la conținut

Cinci reguli de aur pentru pacienții cu diabet

Diabetul zaharat este o boală cronică care necesită îngrijire permanentă, afecțiunea fiind ireversibilă. Însă, dacă boală este corect gestionată, pacientul respectă cu sfințenie tratamentul recomandat de medic, complicațiile diabetului sunt amânate.

Un rol esențial îl are și respectarea unui regim alimentar echilibrat. Medicii susțin că stilul de viață al bolnavului diagnosticat cu diabet este de fapt un stil de viață al omului sănătos. Practic, acesta nu are interdicții stricte, însă este indicat ca anumite alimente să fie consumate cu moderație și mai ales atunci când glicemia o permite.

În același timp, specialiștii susțin că regimul alimentar în diabet este important pentru pentru stoparea evoluției bolii. Dar mai ales pentru stoparea dezvoltării complicațiilor.

Sunt studii care susțin că diabetul zaharat este o boală care are ca principală cauză anumite dezechilibre ale metabolismului. Acestea, la rândul lor, sunt cauzate de o alimentație nesănătoasă, dar și de sedentarism sau de un consum exagerat de alimente hipercalorice. Și alimentația care la bază dulciurile nu ajută, însă nu determină apariția bolii, așa cum se credea.

În consecință, spun medicii, pacienții trebuie să rețină că respectarea unui regim alimentar echilibrat face parte din terapia de susținere a celor care au diabet. Alături de regim, aceștia ar trebui să facă și sport cu regularitate și nu ocazional.

Iată ce reguli alimentare sunt indicate pacienților cu diabet zaharat:

  • Stai departe de tot ceea ce include preparate din comerț. Mai exact, evită produsele de patiserie și în general să mănânci în oraș. Cea mai sănătoasă mâncare este cea pe care singură o gătești, acasă. În felul acesta tu știi ce ingrediente ai pus în mâncare și cât poți consuma din ea la o masă.
  • Fă-ți un obicei ca zilnic să consumi fructe și legume de sezon. Însă, trebuie să nu faci abuz de fructele care au multă fructoză. De exemplu, bananele, strugurii, prunele, perele sau diferite fructe exotice pe care le găsești astăzi la tot pasul au mult zahăr. Fiind vară te poți bucura de pepenele roșu sau galben, căpșuni sau kiwi.
  • Lactate ai voie și chiar sunt recomandate de medici. Însă ai grijă să le alegi pe cele care sunt semidegresate. Nu consuma iaurt cu fructe sau iaurtul care are arome de fructe sau alte astfel de adaosuri, deoarece conțin o multitudine de zaharuri rafinate.
  • La gustare ai putea să încerci să mănânci nuci, caju, fistic. Acestea sunt benefice și pot diminua riscul de afecțiuni cardiovasculare. Ideal este ca acestea să fie consumate cu moderație, nu în exces fiindcă conțin grăsimi.
  • Poți mânca alimente care au un conținut redus de proteine și de grăsimi, așa cum sunt: carnea de pui, peștele, mazărea, lintea, năutul. În schimb carnea de porc ar fi bine să o consumi o dată pe săptămână.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel