Sari la conținut

Mănânci o dată pe zi? Uite ce se poate întâmplă în corpul tău

Sursă foto: Total Gym

O masă pe zi poate fi soluția pentru cei care vor să slăbească câteva kilograme, dar nu pentru mult timp. Șansele să mănânci mai multe calorii sunt mici, iar asta duce, automat, la slăbire. Dar este acest lucru o abordare bună pentru sănătate?

Renunțarea la cele trei mese pe zi

dieta
Sutrsa foto: arhiva Doctorul Zilei

Impactul acestui obicei, perpetuat de-a lungul unei perioade mai mari de timp, deși poate părea de necrezut, este semnificativ la nivelul întregului organism…

Mănânci o singură dată în zi? Pot apărea dereglări glicemice și hipertensiune

Mâncarea unei mese pe zi în loc de trei nu va oferi organismului un aport constant de energie, care va avea efecte negative pe termen lung asupra glicemiei și tensiunii arteriale. Acest lucru duce la fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge, iar consumul numai de mese în timpul zilei supraîncărcă și sistemul cardiovascular, cu efecte specifice pe termen lung relevate într-un studiu publicat în Clinical and Experimental Journal of the American Journal of Nutrition and Metabolism.

Risc  de boli grave: diabet, bolile cardiovasculare și AVC

Cu alte cuvinte, consumul unei singure mese pe zi crește riscul de boli grave, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare și chiar accidentul vascular cerebral.
Consumul unei singure mese pe zi poate duce la creșterea în greutate, mai degrabă decât la pierderea dorită în greutate. Și asta pentru că riști să pui mai multe calorii în corpul tău decât dacă ai mânca trei mese pe zi, potrivit unui studiu din 2012 publicat în Journal of Circadian Rhythm.

Sistem imunitar slăbit

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Inflammation, o masă mare pe zi slăbește sistemul imunitar, comparativ cu trei mese mici pe parcursul zilei. Ce înseamnă asta exact?

Autorii acestui studiu sugerează o susceptibilitate crescută la dezvoltarea diferitelor boli și exacerbarea unor afecțiuni preexistente, cum ar fi astmul.

De ce consumul unei singure mese pe zi cauzează atât de multe probleme?

Destul de mulți oameni suferă de probleme de concentrare, oboseală, dureri de cap, iritabilitate și „ceață” mentală atunci când fac pauze lungi între mese.

„Combustibilul” pentru creierul uman este glucoza. Prin urmare, dacă faci o pauză alimentară mai mare de 6 ore, rezervele organismului tău se vor epuiza și există riscul ca simptomele menționate mai sus să apară.

Ceea ce este un minus pentru femei. Ele par a fi mai afectate de aceste fenomene decât bărbații. Potrivit experților, explicația acestui fenomen este că, de-a lungul evoluției, femeile au fost nevoite să consume alimente mai des decât bărbații pentru a menține o sănătate suficientă pentru a produce urmași optim sănătoși.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel