Sari la conținut

Rezultatele îngrijorătoare ale unui studiu recent: 78% din bulionul și pasta de tomate analizate ar trebui retrase de la comercializare

Un studiu realizat de către o echipă de experți a Asociatiei pentru Protectia Consumatorului, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu a scos la iveală un lucru ingrijorator:  78% din bulionul si pasta de tomate analizate trebuie retrase de la comercializare, deoarece este realizat din concentrat de tomate, de provenienta necunoscuta, diluat cu apa pana la obtinerea tipului de bulion sau pasta de tomate dorita a fi comercializata.
Conform prevederilor legale în vigoare, la fabricarea bulionului şi a pastei de tomate nu este permisă adăugarea coloranţilor, substanţelor conservante şi a substanţelor de îngroşare (amidon, gume etc.). De asemenea, este interzisă înscrierea pe etichetă a menţiunii „natural”.  Adaosul de sare şi/sau de zahăr, după caz, va fi înscris sub formă procentuală, în mod vizibil, în acelaşi câmp vizual cu denumirea sub care se vinde produsul.

52% din tomatele în conservă (roşii tăiate cuburi, roşii tocate, tomate decojite, roşii pasate, pulpă de roşii), altele decât bulionul şi pasta de tomate, conţin acid citric!

E 330 – acid citric – este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților. Nu trebuie consumate alimente ce conțin acid citric de către cei care au afecțiuni cardiovasculare sau renale, afecțiuni ale aparatului digestiv și diaree.

Efectele consumului de alimente ce conţin acid citric E330

Potrivit cesamancam.ro, cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acest lucru se datorează consumului ridicat de băuturi  (sucuri) si dulciuri ce îl conţin.

Alte efecte ale acidului citric din alimente sunt: iritarea mucoaselor, voma, balonare, greata, intoleranta, diaree şi crampe abdominale.

 Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie să consumaţi alimente ce conţin acid citric dacă suferiţi de afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

Top 2 mărci de pastă de tomate realizate numai din tomate, fără acid citric sau sare iodată:

  1. Angelis (Republica Moldova), pasta de tomate tip 25%, conţine tomate;
  2. Gaston (Italia), pasta de tomate tip 24-26%, conţine tomate 99% şi sare 1%.

Top 3 mărci de roşii pasate/piure de roşii fără acid citric sau sare iodată:

  1. Panzani (Spania), conţine 100% piure de roşii proaspete, redus la 7%;
  2. Giana (Italia), conţine roşii 99,75%, sare 0,25;
  3. Kaufland (Polonia), conţine roşii 99,5%, sare 0,5%.

Top 3 mărci de roşii decojite fără acid citric sau sare iodată:

  1. Winny (Cora, fabricat in Italia), conţine roşii decojite, suc de roşii 40%;
  2. SunFood (Italia), conţine roşii cuburi decojite, suc de roşii 40% şi sare 0,2%;
  3. Ferma veche (România), conţine roşii întregi decojite, suc de roşii 50% şi sare 2%.

Mai multe detalii gasiti pe siteul Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor. 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel