Sari la conținut

Rugăciune de îndepărtare a bolii. Rostește-o astăzi, de Sfântul Serafim de Sarov. 5 sfaturi despre rugăciune

Rugăciune de îndepărtare a bolii. În a doua zi din an, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Serafim de Sarov. Este o sărbătoare importantă pentru credincioși, iar astăzi este bine să se rostească rugăciunea de mai jos, care ajută la îndepărtarea bolii și menținerea sănătății.

Pe 2 ianuarie are loc una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii ortodocși. În a doua zi după Anul Nou este sărbătorit Sfântul Serafim de Sarov, considerat unul dintre sfinții blânzi ai bisericii și, totodată, un mare ajutor pentru cei cred cu tărie în puterea sa.

Sfântul Serafim de Sarov, unul dintre cei mai blânzi sfinți

Acesta s-a născut în anul 1759, în orașul Kursk din Rusia, într-o familie de negustori. Sfântul Serafim de Sarov a intrat la mănăstire la vârsta de 19 ani, iar la 27 de ani era hirotonit diacon, urmând ca la vârsta de 34 de ani, Sf. Serafim să devină preot și duhovnic al mănăstirii de maici Diveevo.

Sfântul ascet Serafim de Sarov a petrecut o mie de zile şi de nopţi rugându-se în genunchi, pe o piatră, în inima pădurii. După aceasta, timp de mai mulţi ani a stat închis (zăvorât) în chilia lui din mănăstire, fără pat şi fără căldură, rostind rugăciunea lui Iisus și citind Sfintele Evanghelii.

În urma unei vedenii în care i s-a arătat Maica Domnului, Sfântul Serafim a început să povățuiască credincioșii spre dobândirea Duhului Sfânt, împărtășind din inegalabila sa experiență ascetică și isihastă. El avea darul clarviziunii și a ajutat mulți creștini, dându-le povețe și alinându-le suferința.

Încă din vremea vieții sale mii de pelerini se îmbulzeau către mănăstirea Sarov pentru a-l vedea. La 70 de ani dupa adormirea sa întru Domnul (în anul 1833), dragostea față de el era atât de mare printre credincioșii ruși încât sute de mii de oameni au participat la slujba de canonizare a sfântului.

Cum s-a vindecat Sfântul Serafim de o grea suferință

La un moment dat s-a îmbolnăvit grav de de hidropizie, o afecțiune gravă. Tot trupul se umflă ca urmare a reținerii apei în corp. Sfantul Serafim le-a spus celor din mănăstire de ce are nevoie pentru a se vindeca.

„M-am predat pe mine însumi adevaratului Doctor al sufletelor si al trupurilor, Domnului nostru Iisus Hristos, si Preacuratei Sale Maici. Daruiti-mi de dragul Domnului, cunoscutul remediu (Sfanta Euharistie)„, a spus acesta.

După ce a fost împărtășit în chilia sa, Serafim s-a însănătoșit ca urmare a aparitâei Maicii Domnului, înconjurată de Sfantul Petru si Ioan Evanghelistul, care, aratand spre cel ce zacea în pat a zis: „El este unul dintre ai noștri“, atingând cu sceptrul său șoldul drept al bolnavului, de unde s-a scurs toata apa afară.

Rugăciune de îndepărtare a bolii

„O, preasfinte Cuvioase și de Dumnezeu purtătorule Părinte Serafim, caută din slava ta cea de sus către noi cei smeriți și neputincioși, împovărați cu multe păcate, care cerem de la tine ajutor și mângâiere.

Apropie-te de noi cu inima ta cea plină de bunătate și ajută-ne ca să păzim fără de prihană poruncile Domnului, să ținem cu tărie credința ortodoxă, cu sârguință să-I aducem lui Dumnezeu pocăință pentru păcatele noastre în evlavie creștinească, cu harul bine să sporim și să fim vrednici de ajutorul și mijlocirea ta pentru noi înaintea lui Dumnezeu.

Calendar ortodox 2 ianuarie. Rugăciune pentru sănătate
O, Sfinte al lui Dumnezeu, Serafime, auzi-ne pre noi, cei ce cu credință și cu dragoste ne rugăm ție și nu ne trece cu vederea pe noi, cei ce avem nevoie de ocrotirea ta.

Acum și în ceasul sfârșitului nostru ajută-ne și apără-ne cu rugăciunile tale de săgețile cele pline de răutate ale diavolului, ca să nu ne stăpânească puterea lui ci, cu ajutorul tău, să ne învrednicim a moșteni fericirea lăcașurilor Raiului.

Căci în tine ne punem astăzi nădejdea, Părinte milostive, fii pentru noi cu adevărat călăuză spre mântuire și adună-ne la lumina cea neinserată a vieții veșnice prin mijlocirea ta cea bineplăcută, la Tronul Sfintei Treimi, ca să slăvim și să cântăm împreună cu toți Sfinții Numele cel vrednic de închinare, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin”.

Sf. Serafim de Sarov – Despre dobândirea Duhului Sfânt | Român Ortodox

Cinci sfaturi despre rugăciune de la Sfântul Serafim de Sarov

  1. Rugăciunea, postul, privegherea şi toate celelalte fapte creştineşti, indiferent cât de bune pot fi ele în sine, nu constituie scopul vieţii noastre creştine, deşi ele servesc drept mijloace indispensabile de a atinge acest ţel. Adevăratul scop al vieţii noastre creştine constă în dobândirea Duhului Sfânt al lui Dumnezeu. Cât despre posturi, rugăciuni, privegheri, milostenii şi orice faptă bună făcută în numele lui Hristos, ele reprezintă doar mijloace pentru dobândirea Duhului Sfânt. Dar ia aminte, fiul meu, numai fapta bună în numele lui Hristos ne oferă darurile Sfântului Duh, potrivit basilica.ro.
  2. Desigur, orice faptă bună făcută în numele lui Hristos ne oferă harul Sfântului Duh, dar rugăciunea ni-l oferă mai mult ca orice, căci ea ne este întotdeauna la îndemână.
  3. Rugăciunea este întotdeauna la îndemâna oricui, bogat sau sărac, nobili sau oameni simpli, puternici sau slabi, sănătoşi sau bolnavi, drepţi sau păcătoşi.
  4. Atunci când prin atotputernicia credinţei şi rugăciunii, Duhul Sfânt binevoieşte să ne viziteze şi vine la noi în plinătatea bunătăţii Sale celei negrăite, noi trebuie să fim morţi şi faţă de rugăciune. Sufletul vorbeşte şi conversează în timpul rugăciunii, dar la coborârea Duhului Sfânt noi trebuie să rămânem într-o tăcere totală, pentru a auzi limpede şi inteligibil toate cuvintele vieţii celei veşnice pe care El va binevoi atunci să ni le comunice.
  5. Dacă rugăciunea şi privegherea îţi oferă mai mult har dumnezeiesc, priveghează şi te roagă; dacă postul îţi oferă mai mult har al Duhului, posteşte; dacă milostenia îţi oferă mai mult fă milostenii. Cântăreşte fiecare virtute lucrată în numele lui Hristos în acest fel.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel