Sari la conținut

S-a descoperit o bacterie periculoasă la unul dintre cele mai mari spitale din România. Ce au pățit pacienții

Tetanosul este o boală infecțioasă cauzată de o bacterie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Tratamentul tetanosului implică administrarea de imunoglobulină tetanică (TIG) pentru a neutraliza toxina

O bacterie periculoasă a fost descoperită la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

Este vorba despre bacteria Pseudomonas aeruginosa. Bacteria este des întâlnită în mediu care poate provoca infecții în sânge, la nivelul plămânilor sau în alte părți ale corpului, mai ales după intervenții chirurgicale. Acest tip se găsește frecvent în mediul înconjurător, cum ar fi în sol și în apă.

S-a descoperit o bacterie periculoasă la unul dintre cele mai mari spitale din România

Din informațiile oferite, trei pacienți și-au pierdut vederea la câte un ochi după ce au fost operați la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, la șase pacienți s-a observat deteriorarea vederii în diferită măsură, iar la alți cinci pacienți nu s-a deteriorat, respectiv s-a deteriorat în mică măsură vederea.

De la ultima comunicare a spitalului, toate probele de suprafață, precum și probele de aeromicrofloră, tegumente și exsudate nazale recoltate de la personal, de pe instrumente chirurgicale, materiale și produse utilizate au ieșit negative.

Ancheta internă a identificat însă probleme de trasabilitate, procesare și sterilizare a instrumentarului utilizat în intervențiile chirurgicale.

Ca urmare a celor identificate s-au luat o serie de măsuri la nivelul spitalului și la nivelul secției Oftalmologie, dintre care amintim:

  • au fost revizuite protocoalele de curățenie și dezinfecție cât și cele de sterilizare la nivelul spitalului
  • au fost controlate blocurile operatorii
  • au fost curățate și dezinfectate toate suprafețele din blocul operator oftalmologic, cât și încăperile anexe; a fost realizată o dezinfecție prin nebulizare a întregului bloc operator
  • au fost revizuite registrele de operații, registrele de sterilizare cât și procedurile operaționale privind curățenia-dezinfecția și sterilizarea la nivelul secției oftalmologie
  • s-a reorganizat circuitul în camera de sterilizare proprie a secției oftalmologie
  • au fost realizate mai multe întâlniri/instructaje cu personalul secției în vederea îmbunătățirii cunoștințelor acestora privind activitățile de curățenie/dezinfecție/sterilizare
  • pentru termen mediu și lung s-a schițat un plan de reorganizare și modernizare a întregii secții de oftalmologie

În acest moment, în blocul operator al secției Oftalmologie, nu se efectuează intervenții invazive, cel puțin până la închiderea anchetelor în derulare, scrie ziarharghita.ro.

”Ne exprimăm regretul pentru situația ivită și compasiunea pentru pacienții afectați. Ceea ce s-a putut face din punct de vedere medical și omenește, s-a făcut pentru ei și ținem legătura în continuare cu pacienții și aparținătorii lor. Această situație este una fără precedent.

Faptul, că majoritatea probelor biologice au ieșit negative, ne-a dus la concluzia unei posibile erori în procesul de pregătire a intervențiilor, de aceea am revizuit protocoalele de sterilizare, circuitele din sala de sterilizare și vom continua acest proces cu reorganizarea blocului operator a secției pentru a crea condițiile optime pentru siguranța pacienților.”, a declarat dr. Konrád Judit, managerul spitalului.

Pe secția Oftalmologie s-au efectuat până acum mai multe mii de operații de cataractă senilă fără probleme.

Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc a informat că, în momentul de față, toți pacienții au fost externați. Starea acestora este ameliorată, însă se va ține legătura cu ei și vor reveni la control.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: