Sari la conținut

Să înțelegem mai bine diabetul. Diabet de tip 2: semne, simptome, tratamente

Diabetul de tip 2 poate afecta toți oamenii, indiferent de vârstă. Simptomele precoce ale diabetului de tip 2 pot fi omise, astfel încât cei afectați nici măcar nu știu că au această afecțiune. Se estimează că unul din trei persoane aflate în stadiile incipiente ale diabetului de tip 2 nu sunt conștienți că îl au.

Diabetul interferează cu capacitatea organismului de a metaboliza carbohidrații pentru energie, ceea ce duce la niveluri ridicate de zahăr din sânge. Aceste niveluri crescute cronice de zahăr din sânge cresc riscul unei persoane de a dezvolta probleme grave de sănătate.

Pe termen lung, consecințele potențiale ale glicemiei crescute netratate includ:

  • Probleme nervoase
  • Pierderea vederii
  • Deformări articulare
  • Boala cardiovasculara
  • Comă diabetică (pune viața în pericol)

Simptome diabet tip 2

Sete

Deși persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot să nu aibă simptome specifice, o creștere a setei este un simptom care este caracteristic afecțiunii. Setea crescută poate însoți alte simptome cum ar fi urinarea frecventă, senzații de foame neobișnuită, gură uscată și creșterea sau pierderea în greutate.

Dureri de cap

Alte simptome care pot apărea dacă nivelurile ridicate ale zahărului din sânge persistă sunt oboseala, vederea încețoșată și durerile de cap.

Infecții

Adesea, diabetul de tip 2 este identificat doar după ce consecințele sale negative asupra sănătății sunt evidente. Anumite infecții și răni care durează mult până se vindecă sunt un semn de avertizare. Alte semne posibile includ infecții frecvente cu drojdie, infecții ale tractului urinar și mâncărimi ale pielii.

Factori de risc

Anumiți factori de risc legați atât de stilul de viață, cât și de condițiile medicale vă pot crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Acestea includ:

  • Fumatul
  • A fi supraponderal sau obez, mai ales în jurul taliei
  • Lipsa de exercitiu
  • Consumul unei diete bogate în carne procesată, grăsimi, dulciuri și carne roșie
  • Niveluri de trigliceride peste 250 mg/dL
  • Niveluri scăzute de colesterol HDL „bun” (sub 35 mg/dL)

Cum poate fi diagnosticat diabetul?

Testul pentru hemoglobina A1c măsoară cantitatea de hemoglobină glicozilată (hemoglobină legată de glucoză) din sângele dumneavoastră și oferă informații despre nivelurile medii ale glicemiei din ultimele 2 până la 3 luni.

Nivelurile hemoglobinei A1c de peste 6,5% sugerează diabet. Un alt test de diagnostic este testul glicemiei a jeun. Dacă nivelul glicemiei a jeun este peste 126, acest lucru stabilește că diabetul este prezent.

Nivelurile aleatorii ale glucozei din sânge peste 200 sunt, de asemenea, în concordanță cu diabetul.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel