Sari la conținut

Sânge în urină: 5 boli periculoase care pot provoca această problemă medicală

Sange in urina
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Boli ce pot provoca sânge în urină

Sânge în urină: ai observat vreodată că urina devine roșiatică? Nu este doar o schimbare a culorii, ci un semn că ceva grav se întâmplă în interiorul corpului tău, fără să-ți dai seama.

Urina poate spune multe despre sănătatea ta, unul dintre numeroasele semne pe care corpul tău le dă prin urină este sângele din urină. 

Sângele în urină, cunoscut și sub numele de hematurie, este o afecțiune gravă de sănătate care poate apărea atunci când se întâmplă ceva teribil în interiorul corpului tău. Este un semn de avertizare al multor boli cronice.

În cele ce urmează vom afla care sunt primele 5 boli periculoase care vă pot „arunca” sângele în urină.

Boli ce pot provoca sânge în urină: 1. Infecții ale tractului urinar (ITU)

Una dintre cele mai frecvente cauze ale sângelui în urină este infecțiile tractului urinar (ITU). Este o afecțiune foarte des întânită frecvent la femei.

Infecțiile urinare apar atunci când bacteriile intră în tractul urinar și se înmulțesc în interiorul organului, provocând inflamație și iritație. Această inflamație poate deteriora mucoasa vezicii urinare sau uretrei, ducând la sânge în urină.

2. Pietre la rinichi și la vezica urinară

O cauză foarte frecventă a urinei cu sânge este pietrele la rinichi sau la vezică. Aceste pietre mici se formează datorită depunerii de minerale în interiorul tractului urinar. Acestea pot irita căptușeala tractului urinar, provocând sângerări interne.

Dacă aceste pietre au o formă mare, pot bloca și fluxul de urină, provocând durere și sânge în urină.

Boli ce pot provoca sânge în urină: 3. Prostată mărită

Sângele în urină poate indica, de asemenea, mărirea organului de prostată, o boală foarte frecventă care afectează 60% din populația masculină totală în fiecare an la nivel global.

Ce se întâmplă când prostata devine mai mare? Prostata mărită poate adăuga o presiune suplimentară asupra uretrei, tubul care transportă urina din corp. Această presiune poate irita și provoca inflamații în pereții uretrei, ducând la scurgeri de sânge în urină.

4. Leziuni renale

În afară de pietrele la rinichi, sângele în urină este, de asemenea, un indiciu că rinichii tăi nu sunt în stare bună. Mai multe boli de rinichi pot provoca sânge în urină, inclusiv glomerulonefrita, pielonefrita și cancerul de rinichi.

Glomerulonefrita este o inflamație a filtrelor din rinichi, în timp ce pielonefrita este o infecție a rinichilor. Ambele afecțiuni pot afecta rinichii și pot duce la sângerare. Cancerul de rinichi poate provoca, de asemenea, sânge în urină, deși acest lucru este mai puțin frecvent.

Boli ce pot provoca sânge în urină: 5. Tulburări de sângerare

A cincea cauză a sângerării urinei este orice tip de tulburare de sângerare. Da, dacă nu ai idee despre aceste boli, trebuie să mergi la medic când urina ta devine roșie.

Persoanele cu anumite tulburări de sângerare, cum ar fi hemofilia, au mai multe șanse de a prezenta sânge în urină. Aceste tulburări afectează capacitatea sângelui de a se coagula, făcându-le mai ușor să sângereze.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel