Sari la conținut

Șapte cauze mai puțin cunoscute ale hipertensiunii arteriale

Consumul excesiv de sare şi alcool şi stresul se numără printre cauzele foarte cunoscute ale instalării hipertensiunii arteriale. Însă există şi cauze mai puţin cunoscute ale declanşării acestei afecţiuni care afectează milioane de adulţi din lumea întreagă.

Bisfenol A

Potrivit unui nou studiu publicat în revista Hypertension, bisfenolul A, prezent în compoziţia ambalajelor din plastic, poate contamina alimentele şi băuturile din aceste recipiente, determinând instalarea bolilor cardiace şi a hipertensiunii. Specialiştii recomandă folosirea ambalajelor şi recipientelor fără bisfenol A – sticlă, porţelan, oţel etc.

Zahăr

Excesul de zahăr este dăunător atât pentru talie, cât şi pentru tensiunea arterială. Specialiştii spun că, de fapt, zahărul este mai dăunător ca sarea în ceea ce priveşte starea de sănătate a inimii. De vină este mai ales fructoza, care se găseşte de obicei în alimente procesate şi băuturi. The American Heart Association (AHA) recomandă femeilor să nu depăşească un consum zilnic de şase linguriţe de zahăr (100 de calorii), iar bărbaţilor – 9 linguriţe de zahăr (150 de calorii). De exemplu, o cutie de băutură acidulată non-alcoolică poate conţine peste 9 linguriţe de zahăr.

Apneea de somn

Apneea de somn – întreruperea respiraţiei în timpul somnului – are drept caracteristică lipsa mişcărilor muşchilor respiratorii. Este o boală gravă, care pune în pericol viaţa, iar incidenţa ei este relativ mare. Printre efectele sale se numără şi hipertensiunea, iar National Sleep Foundation din SUA spune că schimbările în stilul de viaţă – precum menţinerea unei greutăţi normale, operaţii chirurgicale şi dispozitive de asistenţă respiratorie – pot fi de mare ajutor.

Singurătatea

Un studiu care s-a desfăşurat pe o perioadă de cinci ani, realizat de Universitatea din Chicago, a arătat în premieră o relaţie directă între singurătate şi hipertensiune arterială în rândul persoanelor cu vârsta peste 50 de ani.

Băile fierbinţi şi sauna

AHA recomandă evitarea acestora, mai ales în condiţiile în care această maladie a fost deja diagnosticată. Băile fierbinţi şi sauna provoacă dilatarea vaselor sangvine, efect avut şi de plimbările energice, de exemplu. AHA spune că, dacă medicul a recomandat evitarea activităţilor fizice moderate, atunci trebuie să se renunţe şi la băile fierbinţi.

Medicamente

Anumite medicamente pot creşte tensiunea arterială, potrivit unui studiu al Archives of Internal Medicine. Printre acestea se numără acetaminofenul (paracetamol) administrat zilnic, ibuprofenul, naproxenul, anumite antidepresive, anumite suplimente alimentare, precum ginseng, lemn dulce etc., decongestionante, medicamente care se inhalează etc. Medicii spun că cel mai bine este ca pacienţii să întrebe medicul înainte despre posibilele efecte adverse.

Probleme ale tiroidei

Mai precis hipotiroidia este cea care provoacă hipertensiune arterială, potrivit unui studiu publicat în 2007, în Journal Hypertension. Variaţiile în secreţia de hormoni ar contribui la creşterea nivelului de calciu din organism, efect care este asociat cu hipertensiunea arterială.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel