Sari la conținut

Sarah Gilbert, co-creatorul vaccinului AstraZeneca: „Covid va deveni în cele din urmă ca răceala obișnuită/Trebuie să începem să planificăm o viitoare pandemie”

Sarah Gilbert, co-creatorul vaccinului AstraZeneca: „Covid va deveni în cele din urmă ca răceala obișnuită/Trebuie să începem să planificăm o viitoare pandemie

Sarah Gilbert, în vârstă de 59 de ani, este profesor de vaccinologie la Universitatea Oxford, cea care a condus echipa care a dezvoltat vaccinul Astra Zeneca. Gilbert a declarat pentru un webinar al Societății Regale de Medicină că virusul se va slăbi în timp și „în cele din urmă” va ajunge la fel ca ceilalți.

Este puțin probabil ca noul coronavirus să se transforme într-o variantă care se poate sustrage vaccinurilor, deoarece „nu există foarte multe locuri în care să poată evolua virusul”, spune creatorul vaccinului AstraZeneca.

Sarah Gilbert: Covid va deveni în cele din urmă ca răceala obișnuită

„Trăim deja cu patru coronavirusuri umane diferite la care nu ne gândim niciodată prea mult și, în cele din urmă, Sars-CoV-2 va deveni unul dintre acestea”, a spus ea. „Întrebarea este doar cât timp va dura până să ajungem acolo și ce măsuri va trebui să luăm pentru a o gestiona între timp.”

Tindem să vedem deriva genetică lentă a virusului și va exista o imunitate treptată care se dezvoltă în populație, așa cum există și pentru toate celelalte coronavirusuri sezoniere”, a adăugat aceasta. Aceste coronavirusuri sunt cauzele răcelii comune. „În cele din urmă, Sars-CoV-2 va deveni unul dintre acestea”, a concluzionat Gilbert.

Cercetătoarea a mai explicat că proteina spike vizată de vaccinuri are doar o capacitate limitată de a produce mutații, permițând în același timp virusului să pătrundă în celulele umane.

„Dacă virusul își schimbă atât de mult proteina spike încât nu mai poate interacționa cu receptorul respectiv, atunci nu va mai putea intra în celulă. Deci, nu există foarte multe locuri în care virusul să dobândească ceva prin care să se poată sustrage imunității, dar să fie totuși un virus cu adevărat infecțios”, a mai afirmat Gilbert.

„Trebuie să începem să planificăm o viitoare pandemie

Gilbert a mai dezvăluit că se străduiește să obțină finanțare pentru a preveni viitoarele pandemii.

Ea a declarat miercuri audienței că „așteaptă” finanțarea pentru a examina vaccinurile pentru alte boli infecțioase. Trebuie să se lucreze pentru a se pregăti pentru viitoarele pandemii, a avertizat omul de știință, adăugând că investiții mici acum ar putea economisi miliarde de lire sterline pe termen lung.

Ea a fost de acord că lipsa investițiilor din partea guvernelor și a altor surse de finanțare a cercetării arată că nu au învățat lecții despre importanța pregătirii pandemice.

„Încercăm încă să strângem fonduri pentru a dezvolta alte vaccinuri la care lucram înainte de pandemia împotriva bolilor care au cauzat focare în trecut și care vor provoca focare în viitor – virusul Nipah, virusul febrei lassa și coronavirusul Mers au fost trei Lucrez la și încă încerc să strâng fonduri pentru a lucra. ”

Potrivit standard.co.uk, Sarah Gilbert a spus că există încă sprijin pentru munca ei Covid, adăugând:

„Dar când încercăm să ne întoarcem la proiecte la care lucram mai devreme și să le avansăm, ne-am gândit că vom putea merge mai repede. Dar de fapt suntem încă în așteptarea creșterii fondurilor pentru ca acele proiecte să meargă din nou.”

„Trebuie să începem să planificăm o viitoare pandemie. (…) Nu vreau să-i deprim pe oameni făcându-i să creadă că totul se va întâmpla din nou – este cu adevărat ceva la care ar trebui să se gândească doar câțiva oameni”, a adăugat profesorul de vaccinologie de la Institutul Jenner din Oxford și Departamentul de Medicină Clinică Nuffield.

Co-creatorul vaccinului AstraZeneca: „Vaccinați populația locală, controlați focarul și opriți-l”

„Cei dintre noi care lucrăm la pregătirea pentru pandemie dorim cu adevărat să putem pune în aplicare toate planurile, astfel încât să putem răspunde mai bine data viitoare. Să avem un răspuns mai rapid și poate să avem ocazia să oprim răspândirea unui nou virus la nivelul etapa în care este mai degrabă un focar decât o pandemie. Trebuie să putem răspunde la focare imediat ce sunt identificate – vaccinați populația locală, controlați focarul și opriți-l”.

„Pentru că, cu toate aceste focare, se vor răspândi dacă nu le putem răspunde. Și de aceea trebuie să avem vaccinurile pentru acești alți viruși despre care știm deja, astfel încât să putem pune capăt acestor focare foarte repede și apoi nu se răspândesc în mai multe țări și nu devin o pandemie.

Întrebată dacă acest lucru sugerează că finanțatorii și guvernele nu au învățat lecții despre importanța pregătirii pentru pandemie, Sarah Gilbert a spus:

„Da, cred că da, și ar trebui să lucrăm cu adevărat acum pentru a face tot ce putem pentru a ne pregăti pentru o viitoare potențială pandemie , în timp ce avem toate cunoștințele. Cred că este foarte important să o facem acum – cheltuind o cantitate mică de investiții acum înseamnă potențial că nu trebuie să avem costurile masive ale unei pandemii într-o etapă ulterioară.”

Obținerea unui vaccin printr-un studiu de faza a doua și realizarea unui stoc pentru uz de urgență ar costa „sub 100 de milioane de lire sterline, în comparație cu miliardele de miliarde care au fost cheltuite pentru a încerca să răspundă pandemiei – așa că pregătirea ne va economisi bani „, ea a adăugat.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: