luni, noiembrie 28, 2022

Pe 17 aprilie 2022 sărnătorim Duminica Floriilor. În această zi este dezlegare la pește, un lucru foarte important într-un post atât de lung. 

Persoanele care au ținut întregul post știu cât este de greu să renunți de tot la produsele de origine animală. Peștele, însă, poate fi consumat chiar și în post, în anumite momente.

În Duminica Floriilor putem consuma pește, fiind a doua dezlegare, după Buna Vestire.

Te-ar mai interesa: Gripă, VSR sau COVID? Ce ar trebui să știe părinți...

Nenumăratele beneficii ale peștelui

Mihalea Bilic, nutriționist, dezvăluie care sunt beneficiile consumului de pește și de ce trebuie să profităm de aceste dezlegări din timpul postului.

„Liber la pește!!

Vine duminica Floriilor, profit de moment ca să vorbim despre pește. Nutriția și religia s-au pus de acord, peștele este valoros și esențial în echilibrul alimentar, ca urmare în orice post există dezlegare la pește. Beneficiile consumului de pește sunt incontestabile, nu dați vina pe contaminarea cu mercur sau creșterea intensivă, ca să nu mâncați pește.

Consumul de pește de 2 ori pe săptămână reduce cu 36% riscul de deces prin boli coronariene și cu 17% riscul de deces în general. Cercetătorii de la școala de Sănătate publică de la Harvard au ajuns la o concluzie surprinzătoare: a nu mânca pește este mai grav și mai dăunător pentru sănătate decât a mânca pește contaminat cu mercur. În realitate cantitatea de mercur ce poate fi prezentă în peștele gras precum somonul sau păstrăvul este foarte mică și devine neglijabilă în cazul peștilor mici de tip sardină sau hamsie.

Te-ar mai interesa: Cancerul pulmonar: Care sunt primele semne pe care...

Cat despre avantaje, peștele este principala sursă de grăsimi omega 3, esențiale pentru sănătatea cardiovasculară și cu rol crucial în funcționarea creierului și retinei. Persoanele care consumă pește în mod regulat sunt protejate de îmbătrânirea pielii și a ochilor, de parkinson și Alzheimer și fac mai rar depresie. Riscul de dementa senilă scade cu 30%, iar bolile inflamatorii de tip artroză sunt și ele considerabil reduse.

Te-ar mai interesa: De ce rămân bărbații în căsnicii nefericite: 6 mot...

Dincolo de beneficiile acizilor grași omega 3, peștele are și alte virtuți:

Indiferent că este de apă sărată sau apă dulce, pește reprezintă o sursă excelentă de proteine. Ca și în cazul cărnii, conține 18-22g proteine/100g produs. E vorba de proteine complete, cu toți aminoacizii esențiali prezenți. Spre deosebire de proteinele din carnea de vită și pui, cele din pește sunt mai ușor de digerat, conțin mai puțin colagen și elastină. Campion la acest capitol este codul eglefin care are indice de digestibilitate de 100%.

Te-ar mai interesa: De ce e bine să mănânci semințe de floarea-soarelu...

Altă calitate deloc neglijabilă: conținutul bogat de seleniu, zinc și vitamina B12, trei micronutrienți care încetinesc îmbătrânirea celulară și luptă împotriva stresului oxidativ. Sardina și heringul sunt cei mai bogați în vitamina B12. Grăsimea de pește conține vitamina E și vitamina D, nutrienți esențiali pentru rezistența scheletului și a sistemul imunitar. Campioni sunt somonul și lupul de mare. Toate speciile marine conțin iod, element indispensabil pentru fabricarea hormonilor tiroidieni. De la metabolism la memorie și siluetă, lipsa de iod dezechilibrează tot organismul.

Te-ar mai interesa: Cauza și simptomele arterelor înfundate. Cardiolog...

Ideal ar fi să mâncăm pește de minim 2 ori/săptămână, din care o dată să fie pește gras. Variați speciile de pește și modul de gătit: proaspăt sau congelat, afumat sau în conservă, pe grătar, la cuptor, la abur sau prăjit, sub formă de ciorbă, saramură sau sushi cu pește crud, important este să îl includem în meniu cat mai des”, scrie Mihaela Bilic, nutriționist, pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private