Sari la conținut

Șase alimente care agravează DEPRESIA. Evită-le cât poți

pofta de mancare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
De ce mănânci foarte mult sub stres și nu te poți abține

Șase alimente care agravează DEPRESIA. Depresia este o boală complexă care implică mulți factori diferiți, inclusiv câțiva legați de stilul de viață. Dieta nu face excepție și există dovezi ample că diverse alimente pot agrava simptomele.

Legătura dintre inflamație și depresie

Tocmai, o problemă care a stârnit mult interes științific în ultimii ani este relația dintre depresie și inflamație. Mulți pacienți cu depresie au un anumit grad de inflamație cronică ușoară, așa că se crede că alimentele care cresc această problemă pot agrava și simptomele depresiei.

Una dintre principalele grupe este cea a carbohidraților rafinați, care include produse precum pâinea albă sau produsele de patiserie. Consumate în exces, provoacă modificări rapide ale nivelului zahărului din sânge, ceea ce este legat de câteva probleme grave de sănătate.

Ceva asemanator se intampla si cu prajelile, cu un continut ridicat de lipide de proasta calitate si deci calorii. În plus, procesul de prăjire poate carboniza anumite reziduuri și poate produce substanțe toxice.

În același sens, anumite grăsimi (cum ar fi untul și margarina) cresc riscul de obezitate, strâns legat și de un anumit grad de inflamație cronică.

depresie

Alimente care agravează DEPRESIA. Evită-le cât poți!

Carnea roșie, și mai ales cea procesată, are și un anumit efect inflamator, ceea ce explică riscul crescut de cancer de colon asociat consumului frecvent al acesteia.

Alimentele cu multe zaharuri adăugate, precum băuturile carbogazoase, sunt, de asemenea, asociate cu anumite tulburări metabolice precum obezitatea sau diabetul, care cresc inflamația și ar putea afecta depresia.

În fine, un caz special este cel al băuturilor alcoolice. Pe lângă agravarea răspunsului inflamator (deoarece crește permeabilitatea tubului digestiv) și constituie un factor de risc pentru boli metabolice și cardiovasculare și multe tipuri de cancer, este o substanță care deprimă sistemul nervos care, dincolo de beția inițială, cauzează și agravează simptomele depresive, scrie publicația Nutricion.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel