Sari la conținut

Șase lucruri uimitoare pe care le poate face banala apă

Corpul nostru conține în proportie de 70%  apă. Efectele deshidratării sunt scăderea metabolismului, senzația de oboseală sau diminuarea forței musculare. Numai o scădere de 2% a cantității de apă din corp reduce performanta fizică și mentală în mod vizibil. Cu două căni de apă și o pauză de 15-20 de minute se pot rezolva majoritatea durerilor de cap, precum și multe simptome de oboseală sau dureri articulare.

Putem rezista săptămâni fără mâncare, dar doar 3 zile fără apă..

Te ajută să slăbești

Un studiu recent arată că adulţii care beau două pahare de apă înainte de a mânca pierd cu aproape 2 kilograme mai mult decât cei care nu consumă apă înainte de masă.

Cercetarea a fost inclusă într-un raport cu 11 studii asupra impactului pe care consumul de apă îl are pentru diete, trei dintre acestea arătând că apa ajută la pierderea în greutate.

Îți dă energie

Deshidratarea îți dă o stare inexplicabilă de oboseală. Dacă bei suficientă apă, inima ta va pompa mai eficient sângele și în plus, apa ajută la transportarea oxigenului și a altor nutreinți esențiali către celule.

Previne diabetul

Atunci când organismul este deshidratat, crește nivelul de vasopresină, un hormon care favorizează absorbția apei și forțează ficatul să elibereze mai mult zahăr în sânge. În timp, acest tipar împiedică corpul să producă insulina de unul singur.

Previne migrenele

Un studiu publicat în jurnalul Neurology a scos în evidenţă faptul că persoanele care consumă aproximativ 1 litru jumătate de apă pe zi se confruntă mai rar cu dureri de cap.

Protejează inima şi reduce riscul de cancer

Dacă bei suficientă apă în fiecare zi, reduci considerabil riscul unui atac de cord. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul American de Epidemiologie, persoanele care consumă mai mult de 5 pahare de apă pe zi îşi scad riscul de deces prin infarct cu 41%. Şi riscul de cancer de colon sau mamar este redus cu 45% prin hidratare.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel