Sari la conținut

Semnal de alarmă al OMS: virusul mpox face ravagii în lume!

mpox variola maimutei
Sursă foto: Shutterstock

Experţii OMS atrag din nou atenţia că virusul mpox face ravagii în lume, în special în mai multe ţări africane, unde peste 1.100 de persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit datelor centrului african pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (Africa CDC).

Directorul Africa CDC, Jean Kaseya, a anunțat că peste 42.000 de cazuri suspecte de mpox au fost raportate până în acest moment, în cursul anului, dintre care 8.100 au fost confirmate. Numărul mic de cazuri confirmate este legat de capacitatea limitată a laboratoarelor din ţările afectate cu acest virus periculos.
Mai mult, Jean Kaseya a subliniat faptul că Africa CDC nu consideră că răspândirea mpox este ţinută sub control, numărul cazurilor continuând să crească în ciuda eforturilor autorităţilor sanitare.

Boala s-a răspândit în alte 18 state

Deşi focarul de mpox a rămas concentrat în regiunea Africii Centrale, mai ales în Congo, virusul este acum prezent în 18 state membre ale Uniunii Africane.

Jean Kaseya a mai anunţat că Nigeria este pregătită să devină a treia ţară care declanşează o campanie de vaccinare împotriva mpox la începutul săptămânii viitoare, după Rwanda şi Congo.

Africa CDC a mai specificat că aproximativ 21.000 de persoane din trei provincii congoleze au fost vaccinate până în prezent, în special lucrători din domeniul sănătăţii şi lucrători sexuali.
variola maimutei
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Virusul mpox, o urgenţă de sănătate publică

În luna august Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că epidemia de mpox este o „Urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, cel mai ridicat nivel de alertă, din cauza intrării în circulaţie a variantei virale Ib, considerată și mai periculoasă.

Citeşte continuarea AICI.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel