Semnal de alarmă: Mai multe medicamente riscă să dispară de pe piaţă

Semnal de alarmă: Mai multe medicamente riscă să dispară de pe piaţă
Semnal de alarmă: Mai multe medicamente riscă să dispară de pe piaţă

Sute de medicamente au fost retrase de pe piață  din caza taxei clawback, care a ajuns la 24,1%, fiind cu 60% mai mare față de acelaşi trimestru al anului 2016.

Asociaţia Română a Producătorilor de Medicamente atrage atenţia ca multe alte medicamente riscă să aibă aceeași soartă.

Riscul ca multe alte medicamente să dispară de pe piaţă este major în condiţiile în care estimările Asociaţiei Române a Producătorilor de Medicamente arată că, în primul trimestru al anului 2019, taxa clawback poate atinge pragul de 27%, un maxim istoric, dacă luăm în considerare şi revizuirea preţurilor care va fi finalizată în octombrie”, precizează ARPIM, într-un comunicat.

ARPIM spune că singura soluție ar fi plafonarea taxei clawback, dar ar putea fi  benefică doar în condiţiile creşterii bugetului alocat medicamentelor cu 17% faţă de nivelul actual.

ARPIM spun că au înaintat autorităţilor mai multe  soluţii alternative de finanţare.

„Încă din anul 2012, sistemul actual de implementare a taxei clawback se bazează exclusiv pe producătorii de medicamente pentru acoperirea creşterii nevoilor de tratament ale pacienţilor români. Însă, dispariţia medicamentelor de pe piaţă a arătat că un astfel de sistem nu este sustenabil. Am propus o serie de soluţii pe termen scurt, care pornesc de la premisa că modificarea taxei clawback trebuie să înceapă cu creşterea bugetului alocat medicamentelor, care astăzi este la acelaşi nivel ca acum şase ani. Totodată, este important să menţionăm că orice schimbare în mecanismul de implementare a taxei clawback, cum ar fi excluderea din calculul taxei a medicamentelor cu preţuri sub 10 lei sau 25 lei, fără resurse financiare adiţionale, va avea drept consecinţă creşterea suprataxării la un nivel între 26% şi 30% pentru toate celelalte medicamente. Consecinţele vor fi resimţite de pacienţii români care riscă să găsească din ce în ce mai puţine medicamente în farmacii”, a declarat Liviu Popescu, director Relaţii Externe al ARPIM, citat în comunicat.

Potrivit sursei citate, taxa clawback plătită de producătorii de medicamente începând cu anul 2012 este în valoare de 8,4 miliarde lei, cumulat.

Astfel, producătorii au plătit pentru tratamentul a 1 din 4 pacienţi români. Este un mecanism nesustenabil, care contribuie la crizele de medicamente cu care se confruntă sistemul de sănătate, susţine sursa citată.

 

 

0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox