Sari la conținut

Semne care ar putea indica un atac de cord. Medic: Te simți amețit după ce te ridici în picioare

atac de cord la femei
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome atac de cord la femei

Semne care ar putea indica un atac de cord. Schimbarea tensiunii arteriale atunci când stai în picioare ar putea pune în lumină nivelul de risc de atac de cord.

Un nou studiu spune că o schimbare a tensiunii arteriale atunci când stai în picioare ar putea pune în lumină nivelul de risc de atac de cord

Semne care ar putea indica un atac de cord. Medic: Te simți amețit după ce te ridici în picioare

Este normal ca tensiunea arterială să se modifice atunci când vă ridicați în picioare. Atunci când vă ridicați pentru prima dată după ce stați întins sau așezat, gravitația forțează sângele să se adune în picioare, explică Mayo Clinic, ceea ce face ca tensiunea arterială să scadă ușor. Când se întâmplă acest lucru, anumite celule simt ușoara scădere a tensiunii arteriale și îi spun inimii tale să pompeze mai tare și mai repede pentru ca tensiunea arterială să se echilibreze din nou.

Atunci când ești deshidratat sau nu ai mâncat de ceva vreme, s-ar putea să te simți amețit după ce te ridici în picioare, deoarece corpul tău întârzie să trimită sângele înapoi în sus. Iar pentru unii oameni, această amețeală ar putea dura mai mult de câteva minute și ar putea fi un semn că se întâmplă ceva mai important, cum ar fi o afecțiune cardiacă sau o problemă endocrină care provoacă hipotensiune (sau tensiune arterială scăzută).

Dar chiar și persoanele complet hidratate și hrănite, fără hipotensiune arterială, ar putea observa o scădere minoră a tensiunii arteriale după ce stau în picioare, potrivit Asociației Americane a Inimii – și acest lucru este perfect normal. Pe de altă parte, noi cercetări arată că o creștere a tensiunii arteriale sistolice la ridicarea în picioare ar putea indica un risc mai mare pentru un eveniment cardiac în viitor.

Studiul, publicat săptămâna trecută în Hypertension, a evaluat datele pe o perioadă de 17 ani de la peste 1.200 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani din Italia, toate având hipertensiune arterială în stadiul 1 netratată. Asta înseamnă că tensiunea lor arterială sistolică (cifra de sus a tensiunii arteriale) era cuprinsă între 140 și 159, sau că tensiunea arterială diastolică (cifra de jos) era cuprinsă între 90 și 100. Tensiunea arterială normală, sănătoasă, este definită ca fiind mai mică sau egală cu 120 mm Hg peste 80 mm Hg, ceea ce este adesea văzut și ca 120/80 mm Hg. („mm Hg” înseamnă „milimetri de mercur”, care este măsura folosită pentru tensiunea arterială). Toți participanții aveau un risc scăzut estimat pentru evenimente cardiovasculare majore, datorită unui stil de viață activ și a unui istoric medical sănătos.

Cercetătorii au efectuat măsurători ale tensiunii arteriale pentru participanți în diferite poziții, inclusiv în picioare și culcat. În timp ce tensiunea arterială sistolică ar trebui să scadă ușor atunci când stai în picioare, 10% dintre participanți au văzut această cifră de top crescând cu cel puțin 6,5 mm Hg. Studiul a separat participanții în două grupuri în funcție de reacția pe care a avut-o tensiunea arterială sistolică a acestora la ridicarea în picioare: cei 10% de sus, care au văzut o creștere de cel puțin 6,5 mm Hg a tensiunii arteriale la ridicarea în picioare, și cei 90% de jos, care au văzut o creștere mai puțin semnificativă sau o scădere.

Când cercetătorii au urmărit participanții aproximativ 17 ani mai târziu, au constatat că grupul a cărui tensiune arterială sistolică a crescut cu cel puțin 6,5 mm Hg era de două ori mai predispus la un eveniment cardiac advers sau la un accident vascular cerebral decât ceilalți 90% dintre participanți, potrivit eatingwell.com.

De asemenea, studiul a constatat că obezitatea, istoricul medical al familiei și nivelul de activitate nu au avut niciun impact asupra atenuării sau exacerbării riscului, însă participanții din grupul cu risc mai ridicat aveau mai multe șanse de a fi fumători.

„Rezultatele studiului au confirmat ipoteza noastră inițială – o creștere pronunțată a tensiunii arteriale de la poziția culcat la poziția în picioare ar putea fi importantă din punct de vedere prognostic la tinerii cu tensiune arterială ridicată. Am fost destul de surprinși că până și o creștere relativ mică a tensiunii arteriale în picioare [6-7 mm Hg] a fost predictivă pentru evenimente cardiace majore pe termen lung”, a declarat autorul principal al studiului, medicul Paolo Palatini, într-un comunicat de presă.

Studiul a analizat, de asemenea, un subset mai mic de 630 de participanți cărora li s-a măsurat nivelul hormonilor de stres pe parcursul a 24 de ore. Cercetătorii au descoperit că raportul epinefrină-creatină a fost mai mare în rândul celor a căror tensiune arterială a crescut la ridicarea în picioare.

„Nivelurile de epinefrină sunt o estimare a efectului global al stimulilor stresanți pe parcursul a 24 de ore. Acest lucru sugerează că cei care au tensiunea arterială cea mai ridicată atunci când stau în picioare pot avea un răspuns simpatic crescut la factorii de stres”, a declarat Palatini. „În general, acest lucru determină o creștere a tensiunii arteriale medii”.

În timp ce amețelile ar putea însoți tensiunea arterială scăzută la ridicarea în picioare, s-ar putea să vă înroșiți sau să simțiți că inima bate mai repede în cazul unei tensiuni arteriale ridicate – deși creșterea de 6,5 mm Hg pe care au văzut-o unii participanți la acest studiu s-ar putea să nu aducă nici măcar astfel de simptome.

Dacă nu faceți un test de tensiune arterială ortostatică cu furnizorul dvs. de îngrijire primară (în care vă testați tensiunea arterială stând întins și apoi în picioare), s-ar putea să nu știți.

Dar dacă sunteți îngrijorat de tensiunea arterială în timp ce stați jos, în picioare sau faceți orice altceva, există o mulțime de modalități prin care vă puteți ajusta obiceiurile alimentare pentru o tensiune arterială sănătoasă. Încercarea dietei DASH, ușor de urmat, este un bun punct de plecare.

Deoarece potasiul vă poate ajuta rinichii să scape de excesul de sodiu, consumul mai multor alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele, somonul, avocado și fasolea albă, ar putea fi o alegere bună pentru a vă ajuta să obțineți o tensiune arterială sănătoasă. Iar gătitul acasă mai mult și folosirea unor ingrediente cu conținut mai scăzut de sodiu vă poate ajuta să vă țineți în frâu aportul de sodiu.

Concluzie
Un nou studiu în Hypertension a constatat că persoanele a căror tensiune arterială sistolică (sau numărul de sus într-o citire a tensiunii arteriale) a crescut semnificativ la ridicarea în picioare au fost de două ori mai susceptibile de a experimenta un eveniment cardiac, inclusiv dureri în piept, atac de cord și accident vascular cerebral. Studiul a fost limitat din punct de vedere demografic, astfel că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma rezultatele. Dar dacă doriți să aveți grijă în mod special de tensiunea arterială, consumul mai multor alimente bogate în potasiu și încercarea unui model alimentar sănătos pentru inimă vă poate ajuta să aveți grijă de inima dumneavoastră.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel