Sari la conținut

Semne timpurii surprinzătoare ale demenței

Sursă foto: sursa doctorulzilei.ro

A uita numele persoanelor, a uita întâlnirile, a avea probleme cu memoria pe termen scurt – acestea sunt simptomele clasice de pierdere a memoriei  și ale demenței timpurii. Dar pierderea memoriei nu este singurul semn al demenței.

De fapt, există multe alte modificări comportamentale care nu au nimic de-a face cu memoria și care pot fi un indicator că vă îndreptați către boala Alzheimer sau alte tipuri de demență. Cunoașteți aceste semne timpurii ale demenței?

În acest blog, veți face cunoștință cu un om de afaceri de succes ale cărui comportamente ieșite din comun au fost primele semne de probleme și veți afla cele 9 simptome ciudate ale demenței pe care trebuie să le cunoașteți.

9 SEMNE CIUDATE ALE DEMENȚEI

Încălcarea legii

Cetățenii care respectă legea și care încep brusc să fure, să încalce proprietatea sau să conducă imprudent pot prezenta semne timpurii de demență, în special FTD.

Un studiu publicat în JAMA Neurology a constatat că, la 14% dintre persoanele cu FTD, încălcarea legii a fost primul semn de demență.

Mâncarea ciudată

Potrivit unui studiu japonez publicat în Plos One, schimbările în ceea ce privește apetitul și alimentele pe care le doriți sunt un semn de avertizare timpurie a demenței.

Unele persoane cu demență vor mânca alimente care sunt râncede sau stricate sau pot mânca obiecte nealimentare, cum ar fi flori.

Aceste schimbări ciudate se pot datora faptului că demența atacă părți ale creierului care reglează apetitul și papilele gustative.

Cădeți mai des

Vă împiedicați sau cădeți mai des? Rețineți că un studiu de imagistică cerebrală publicat în revista Neurology, la care au participat 125 de adulți în vârstă, a constatat că cei care cădeau cel mai des erau mai susceptibili de a avea un debut precoce al bolii Alzheimer.

Conform studiului, căderile, precum și modificările în mers pot precede orice simptome cognitive ale bolii Alzheimer.

Boala gingiilor

Un număr tot mai mare de cercetări, inclusiv un studiu publicat în Journal of Periodontology, a arătat că boala parodontală (gingiilor) este un factor de risc pentru demență. Boala gingiilor este asociată cu inflamația, care a fost legată de un risc crescut de Alzheimer.

Aveți grijă să vă spălați pe dinți de două ori pe zi după mese și să folosiți zilnic ața dentară: Folosirea aței dentare este un exercițiu pentru creier! Vizitați în mod regulat un dentist pentru controale și curățări.

Incapacitatea de a percepe sarcasmul

Dacă remarcile sarcastice vă trec prin cap, este posibil ca acestea să aibă legătură cu demența, conform unei cercetări de imagistică cerebrală de la Universitatea din California, San Francisco.

Acest studiu arată că abilitatea de a discerne sarcasmul și alte discursuri ironice în cadrul întâlnirilor față în față este diminuată la persoanele cu Alzheimer sau FTD.

Angajarea în comportamente compulsive

Un semn neașteptat al demenței timpurii la unele persoane este tendința de a dezvolta noi comportamente compulsive sau ritualuri. De exemplu, devenirea unui colecționar mai târziu în viață poate semnala probleme.

Un studiu de neuroimagistică efectuat la UCLA cu ajutorul scanărilor SPECT a arătat că 38% dintre pacienții cu FTD și 10% dintre cei cu Alzheimer prezentau comportamente compulsive.

Cercetări mai recente publicate în The Journal of Neuropsychiatry sugerează că, la persoanele cu demență frontotemporală timpurie, aceste comportamente sunt mai probabil determinate de impulsuri, din cauza modificărilor dăunătoare ale lobilor frontali, care sunt puternic implicați în controlul impulsurilor.

Sursă foto: Getty Images

Simțul olfactiv vă este afectat

Nu puteți distinge mirosuri precum scorțișoară, pudră pentru copii sau benzină? Acesta ar putea fi unul dintre primele semne de avertizare ale bolii Alzheimer. Conform unui studiu, problemele cu simțul mirosului (numite anosmie) reprezintă unul dintre primele simptome preclinice ale bolii Alzheimer.

Alte cercetări publicate în Journal of Alzheimer’s Disease au arătat că creierul persoanelor cu disfuncții olfactive prezintă adesea aceleași modificări nocive ca cele observate la pacienții cu Alzheimer.

Dovezile științifice arată că expunerea repetată la anumite mirosuri poate îmbunătăți capacitatea de a mirosi. Unele mirosuri sugerate din uleiuri esențiale includ trandafirul, lămâia, cuișoarele și eucaliptul.

Depresia clinică

Depresia dublează riscul de afectare cognitivă la femei și îl cvadruplează la bărbați. Un studiu publicat în Archives of General Psychiatry a evaluat 5 781 de femei în vârstă cu teste de dispoziție și memorie.

Femeile cu 3-5 simptome depresive aveau cu 60% mai multe șanse de deteriorare cognitivă, iar femeile cu 6 sau mai multe simptome depresive aveau cu 230% mai multe șanse să aibă probleme! Cercetătorii au concluzionat că depresia la femeile în vârstă este asociată atât cu funcția cognitivă slabă, cât și cu declinul cognitiv ulterior.

Depresia târzie poate fi, de fapt, un precursor al bolii Alzheimer. Acesta este motivul pentru care este atât de important să solicitați ajutor pentru depresie de la un profesionist în domeniul sănătății mintale. Depășirea tulburării depresive majore vă poate ajuta să vă feriți de bolile neurodegenerative.

Aveți ADHD sau alte probleme de sănătate mintală netratate

Un studiu din 2019 publicat în Journal of Attention Disorders a arătat că adulții cu ADHD sunt de peste 3 ori mai predispuși să dezvolte demență comparativ cu adulții care nu au ADHD. Tratarea tulburărilor de sănătate mintală vă poate ajuta să vă salvați memoria. Cercetările arată un risc crescut de demență cu:

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel