Sari la conținut

Semnele de alarmă care anunță leucemia mieloidă cronică

Scădere inexplicabilă în greutate, anemie, oboaseală și dureri articulare, sunt câteva dintre simptomele care anunță leucemia mieloidă cronică (LMC). Dacă este tratată eficient, însă durata vieții pacienților poate fi similară cu a oamenilor sănătoși.

De aceea, Asociația Română de Cancere Rare – ARC rare, reprezentând pacienții cu forme rare de cancer din țară, prin campania din acest an propune:

– Eliminarea listelor de așteptare sau al „numărului limitat de locuri” în programele de sănătate! Boala nu alege și nimeni nu are dreptul să decidă cine moare și cine trăiește

– Niciun medicament pentru tratarea LMC nu trebuie să fie prescris pacienților fărădovezi fiabile de calitate!

– Pentru a asigura eficacitatea clinică a produselor din același compus ar trebui să fie colectate și publicate mai multe date clinice comparative!

– În situația în care un pacient răspunde deja în mod optim la tratamentul curent și îl tolerează bine, niciodata nu ar trebui să-i fie schimbat tratamentul cu produse din același compus din motive non-medicale

– În cazul în care un pacient nu mai răspunde sau experimentează o creștere semnificativă de toxicitate după trecerea la alt produs, pacientul trebuie să aibă opțiunea de a reveni la tratamentul anterior, sau să treaca la un alt tratament în cazul în care acesta este disponibil !

Pe 22 septembrie, 2014 este  Ziua Mondială a LMC

Data de 22 septembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece 22/9 reprezintă modificarea genetică a cromozomilor 9 și 22 care cauzează leucemia mieloidă cronică.

Leucemia Mieloidă Cronică (LMC) este o formă rară de cancer care afectează celulele sângelui. Este caracterizată de o mutație genetică a cromozomilor 9 și 22, care conduce la o creștere necontrolată a celulelor albe din sânge. Majoritatea cazurilor de LMC apar la adulți, dar apare foarte rar și la copii. Acum 15 ani, LMC era considerată o boală letală pentru majoritatea pacienților. Azi, dacă pacienții sunt tratați eficient cu medicamentele recomandate, aceștia pot avea o durată a vieții similară cu a populației generale.

Semne și simptome în faza cronică

-anemie, oboseală

– creșterea splinei (splenomegalie)și creșterea dimensiunilor ficatului (hepatomegalie)

– trombocitoza persistentă (număr crescut de trombocite) sau trombocitopenia (număr scăzut de trombocite)

-febră, transpirații nocturne

– diminurea apetitului, scăderea ponderală

– dureri osoase și articulare

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel