Sari la conținut

Senzația și semnele de pe piele care poate indica boala ficatului gras

oboseala
sursa foto: arhiva doctorul zilei
tratament ficat gras

Boala ficatului gras NONALCOOL (NAFLD) este o afecțiune cronică caracterizată printr-o acumulare de grăsime în ficat. La început, adesea nu există simptome evidente, dar unele sentimente generale pot fi atribuite afecțiunii.

British Liver Trust spune că NAFLD deseori nu provoacă simptome specifice, chiar dacă boala este într-o etapă avansată. Organizația spune că este posibil să nu prezentați niciun simptom timp de mulți ani, dar dacă aveți NAFLD este posibil să aveți „oboseală, epuizare sau un sentiment general de letargie sau lipsă de energie”. Un alt semn cheie este disconfortul din partea dreaptă sus a burții.

Organizația spune că dacă dezvoltați oricare dintre următoarele simptome spuneți imediat medicului:

  • Îngălbenirea ochilor și a pielii (icter) – poate fi mai greu de observat dacă aveți pielea neagră sau maro
  • Vă învinețiți ușor
  • Urina închisă la culoare
  • Umflarea zonei abdomenului (ascita)
  • Vărsături cu sânge
  • scaun negru închis
  • Perioade de confuzie, uitare de lucruri, schimbări de dispoziție sau judecată slabă (encefalopatie)
  • Mâncărime de piele

Se adaugă: „Chiar dacă nu aveți simptome, dacă sunteți în pericol și sunteți îngrijorat, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru un test.”

Citeste si:

Dacă este detectată și gestionată într-un stadiu incipient, NAFLD poate fi împiedicată să se agraveze și cantitatea de grăsime din ficat poate fi redusă.

Majoritatea oamenilor vor dezvolta doar prima etapă, de foarte multe ori fără să-și dea seama.

Într-un număr mic de cazuri, poate progresa și poate duce la leziuni hepatice dacă nu este detectată și gestionată.

Un ficat sănătos ar trebui să conțină puțină grăsime sau deloc, deși NHS estimează că până la una din trei persoane din Marea Britanie are stadii incipiente ale NAFLD, unde există cantități mici de grăsime în ficat.

Persoanele cu o afecțiune hepatică care dezvoltă fecale negre închise sau urină închisă la culoare ar trebui să solicite „asistență medicală urgentă”, potrivit British Liver Trust.

Alte simptome grave includ vărsături cu sânge, vânătăi ușoare, mâncărimi ale pielii și umflarea zonei inferioare a abdomenului.

NHS spune că ciroza este „cea mai gravă etapă” a NAFLD care apare după ani de inflamație.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.