vineri, ianuarie 22, 2021
Virgil Munteanu

Tensiunea prea mare poate creşte riscul atacului de cord, al accidentului vascular şi chiar al disfuncţiilor erectile.

43% dintre români suferă de hipertensiune arterială în diverse stadii şi în general, până la vârsta de 50 de ani, unul din 5 oameni dezvoltă această patologie.

Fatorii favorizanţi:

– Ereditatea

– Vârsta: hipertensiunea este mai frecventă la persoanele peste 40 de ani

– Sexul: mai întâlnită la bărbaţi decât la femei

– Fumatul

– Aportul excesiv de sare

– Abuzurile alimentare

– Sedentarismul

– Consumul exagerat de alcool

– Stresul

Iată care sunt cele mai simple strategii prin care vă menţineţi tensiunea arterială la un nivel normal:

  1. Mâncaţi ciocolată neagră

Un studiu făcut în 2008 în Italia a scos în evidenţă faptul că persoanele care au mâncat ciocolată neagră în fiecare zi, timp de 15 zile şi-au scăzut cu 4,5 puncte tensiunea sistolică şi cu 4,2 puncte diastolica. Ciocolata este o sursă importantă de antioxidanţi, însă trebuie să o alegeţi sortimentele care conţin cel puţin 75% cacao.

  1. Faceţi sex

Bărbaţi care fac sex de 2 ori pe săptămână au un risc cu 65% mai scăzut de a dezvolta un atac de cord, comparativ cu cei care fac amor doar o dată pe lună. Rezultatele se bazează pe o cercetare făcută de Nw england Research Institute. O viaţă sexuală sănătoasă are efecte benefice asupra nivelului de stres şi a stării de sănătate. Mai multe studii confirmă acest lucru, după ce bărbaţii au dovedit mai multă rezistenţă în faţa situaţiilor stresante în urma unei partide de sex. Mai mult, sexul stimulează eliberarea de endorfine, hormoni ce îmbunătăţesc starea psihică şi diminuează anxietatea.

  1. Ascultaţi muzică

Trebuie să ascultaţi zilnic 30 de minute de muzică, alegând melodiile preferate pentru a vă reduce tensiunea arterială, potrivit unui studiu realizat de specialiştii de la Universitatea Florenţa din Italia. Cercetătorii italieni au constat că persoanele care urmau un tratament medicamentos contra hipertensiunii şi-au scăzut nivelul tensiunii arteriale sistolice cu 3,2 puncte într-o săptămână, după ce au ascultat câteva melodii. După o lună de tratament, valoarea tensiunii arteriale a participanţilor la studiu s-a diminuat cu 4, 4 puncte.

  1. Râdeţi

Glumele scad tensiunea arterială în aceeași măsură ca dieta fără sare sau curele de slăbire, arată un nou studiu realizat de cercetătorii japonezi de la Universitatea din Osaka. Persoanele care au luat parte la sesiuni săptămânale de cântat sau de spus bancuri au avut o tensiune arterială mai scăzută,  tradusă printr-un risc cardiac mai mic cu 5-15%.

90 de bărbați și 40 de femei cu vârste cuprinse între 40 și 74 de ani au fost incluse într-un program săptămânal de cântat și de „stand-up comedy”.  După doar trei luni, tensiunea arterială a persoanelor incluse în program a scăzut cu 5-6 mmHg, comparativ cu grupul de control. Mecanismul de acțiune rămâne însă necunoscută. S-a presupus însă că tehnicile de relaxare scad nivelul de cortizol, supranumit „hormonul stresului”, responsabil de hipertensiune arterială.

5. Măsuraţi-vă tensiunea regulat

Tinerii sub 35 de ani trebuie să facă verificări o dată la şase luni, iar persoanele trecute de 40-50 de ani în fiecare zi, potrivit medicilor.

Măsurarea tensiunii arteriale nu trebuie să devină o obsesie, ci o rutină. „La începutul tratamentului, este bine să vă măsuraţi tensiunea de două ori pe zi. După ce se echilibrează valorile, mai puteţi rări măsurătorile”, recomandă dr. Eduard Apetrei. Pentru acasă, medicii recomandă dispozitivele electronice.