Sari la conținut

Simptome ale bolii Lyme pe care nu trebuie să le ignorați

simptome ale Bolii Lyme
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Erupția de pe piele care apare în borelioză poartă numele de eritem migrator și are un aspect specific: conturul este roșu, iar zona centrală este decolorată. În primele zile de la mușcătură, el arată ca o pată roșie, pentru ca apoi să-și mărească diametrul într-un interval de câteva zile sau săptămâni, depășind uneori chiar și 30 de centimetri.

Boala Lyme este o boală infecțioasă care se transmite prin mușcătura unei căpușe. Vara este sezonul activității lor particulare, astfel că după plimbările în natură trebuie să fiți mai atenți la anumite simptome.

Patologia poate afecta inima, articulațiile, sistemul nervos, inclusiv creierul. Dar, din fericire, este foarte sensibil la antibiotice. Și cu cât observați mai devreme semnele bolii, cu atât sunt mai mari șansele de vindecare rapidă a acesteia.

1. Erupție cutanată în formă de cerc

Găsirea unei căpușe nu înseamnă neapărat că o persoană este infectată. De obicei, căpușa trebuie să rămână pe corp timp de cel puțin 36 până la 48 de ore pentru ca bacteria să se transfere la persoană, iar îndepărtarea ei rapidă poate reduce considerabil șansele de a contracta boala Lyme.

Dacă sunteți infectat, boala poate evolua în trei etape:

Stadiul 1: Boala Lyme localizată, când bacteriile nu s-au răspândit încă în tot corpul.

Stadiul 2: Boala Lyme diseminată – bacteriile s-au răspândit în tot corpul.

Stadiul 3: Boala Lyme diseminată tardiv – bacteriile s-au răspândit la nivelul articulațiilor și nervilor.

În primul stadiu, poate apărea o erupție cutanată după o mușcătură. Întâmplător, mușcătura nu provoacă de obicei durere. Uneori, pielea poate fi ușor mâncărime și caldă la atingere. Apoi se poate observa o ușoară roșeață, apoi după câteva zile sau săptămâni începe să se extindă, rezultând apariția unei forme specifice de pete rotunde. La unii acestea par luminoase, la alții mai palide și aproape imperceptibile.

2. Temperatură, frisoane, slăbiciune

Atunci când organismul reacționează la bacterie, pot apărea febră, dureri de cap, frisoane și dureri musculare. Cu toate acestea, momentul apariției lor poate varia. Simptomele nu apar imediat – nu înseamnă că aveți o erupție cutanată și o oră mai târziu vă crește temperatura. Aceste simptome pot apărea între 1 și 28 de zile după mușcătura de căpușă.

De asemenea, boala Lyme nu provoacă, de obicei, simptome respiratorii sau gastrointestinale, așa că, dacă aveți nasul înfundat, dureri în gât sau chiar diaree sau greață, probabil aveți de-a face cu un virus.

3. Aritmie, amețeli

După ce o persoană a fost infectată, timp de mai multe săptămâni sau luni, bacteria poate trece prin fluxul sanguin către alte părți ale corpului. De obicei, apare la aproximativ 3-12 săptămâni după mușcătură. Poate apărea așa-numita „cardită Lyme” și poate provoca simptome precum ritm cardiac rapid, dureri în piept și amețeli.

De asemenea, bacteria poate migra către creier și măduva spinării, ceea ce poate provoca amețeli și dificultăți de coordonare sau chiar meningită.

4. Umflarea severă a uneia sau mai multor articulații

Este posibil să fii mușcat de o căpușă infectată și să nu ai niciun simptom până la a treia etapă. Bacteriile se pot instala adesea în articulații, cel mai adesea în genunchi. Tumoarea nu este întotdeauna dureroasă, dar este periculoasă pentru dezvoltarea artritei.

5. Oboseală cronică, suprasolicitare

Astfel de manifestări apar în stadii ulterioare. Dacă pentru o lungă perioadă de timp vă îngrijorează oboseala, surmenajul, lipsa de forță, iar acestea nu răspund la tratament, aceasta poate fi boala Lyme, care nu a fost observată la timp.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel