Sari la conținut

Simptomele care îți indică debutul menopauzei

menopauza
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptomele menopauzei

Menopauza apare atunci când ciclul menstrual încetează. Pentru a fi diagnosticată, trebuie să nu fi avut menstruație de cel puțin douăsprezece luni. Știi când începe menopauza? Conform studiilor din Statele Unite, vârsta medie a menopauzei este de 51 de ani.

În timp ce treceți prin menopauză, este posibil să aveți o serie de simptome. Acest lucru se datorează faptului că menopauza afectează toate aspectele sănătății tale – fizice, mentale și emoționale. Când treci prin menopauză, nivelul hormonilor tale va fluctua, ceea ce provoacă tulburări de somn, anxietate, depresie, oboseală și multe altele.

Simptomele menopauzei

Menopauza nu este un proces unu-doi și gata. În schimb, poate dura ani de zile. Puteți avea două sau trei luni fără menstruație și apoi observați sângerări zilnic timp de câteva luni înainte de a reveni la ciclul normal. Acest tipar poate continua destul de mult timp pe măsură ce nivelurile hormonale fluctuează. Pe lângă modificările ciclului menstrual, puteți experimenta următoarele simptome:

  • Uscaciunea vaginala datorita scaderii nivelului de estrogen
  • Bufeuri, transpirații nocturne și frisoane cauzate de fluctuațiile nivelurilor hormonale
  • Probleme de somn, inclusiv insomnie și tulburări de tip de somn
  • Probleme emoționale, inclusiv depresie și anxietate
  • Piele uscată,palidă și păr subțire
  • Scăderea plenitudinei sânilor

Când începe menopauza?

menopauza
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Există diverși factori care afectează momentul începerii menopauzei. Prima considerație este vârsta la care mama ta a trecut prin menopauză. Majoritatea femeilor pot calcula când vor intra la menopauză aruncând o privire la mama lor. De exemplu, dacă mama noastră a început perimenopauza la 40 de ani, se consideră că a avut menopauză timpurie. Dacă mama, mătușile și bunicile tale au început perimenopauza la începutul de 40 de ani, atunci cel mai probabil vei începe perimenopauza la începutul de 40 de ani. Dimpotrivă, dacă mama ta a început perimenopauza la 40 de ani, dar surorile și mama ei nu au început perimenopauză până la 50 de ani, este posibil să nu urmezi calea menopauzei mamei tale.

Este cunoscut faptul că produsele din tutun sunt dăunătoare sănătății. Cu toate acestea, multe femei nu realizează că îți poate afecta sănătatea ginecologică, inclusiv menopauza precoce. Fumatul vă poate afecta ovarele. Dacă fumezi, iar mama, mătușile sau bunica ta nu, probabil că vei începe menopauza înaintea lor.

Chimioterapia este concepută pentru a distruge celulele canceroase; cu toate acestea, este toxic și vă poate afecta ovarele. Cei care trec prin chimioterapie pot experimenta menopauza temporară. După încheierea tratamentului, există șanse mari ca menstruația să revină pe măsură ce toxinele părăsesc corpul și ovarele se vindecă. Dacă menstruația nu revine, atunci te poți aștepta să treci prin menopauză cu câțiva ani mai devreme decât era de așteptat.

Operațiile ginecologice care implică ovarele vă pot determina să începeți menopauza mai devreme decât era de așteptat. Când ovarele sunt operate, crește riscul de deteriorare a țesuturilor, ceea ce poate afecta momentul în care va începe menopauza. Cei care suferă de endometrioză prezintă un risc crescut de menopauză prematură dacă sunt necesare intervenții chirurgicale multiple.

Multe femei cred că vârsta pubertății și debutul primei lor menstruații pot afecta momentul în care va începe menopauza. Deși fetele încep să aibă o menstruație la o vârstă mai mică (12,4 ani față de 13,3 ani în anii 1920), vârsta medie pentru menopauză a rămas aceeași,  51,5 ani.

Etnia nu joacă un rol în momentul în care o femeie începe să treacă prin menopauză. Indiferent de etnia unei femei, vârsta medie pentru a experimenta menopauza este între 51 și 54 de ani.

Puteți întârzia începutul menopauzei?

Nu există nicio metodă sau tratament care să întârzie începutul menopauzei. Cu toate acestea, procesul poate fi accelerat în funcție de alegerile stilului de viață, medicamente și intervenții chirurgicale. Evitați utilizarea produselor din tutun și mențineți un stil de viață sănătos pentru a preveni menopauza prematură.

Pe măsură ce vă apropiați de menopauză, veți începe să experimentați simptome care vă pot ajuta să determinați cât de repede veți trece prin menopauză

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel