Sari la conținut

Simptomele specifice variantei Omicron și când să te prezinți la medic. Noul protocol pentru pacienți

Varianta Omicron este cea mai contagioasă tulpină descoperită. Aceasta provoacă simptome asemănătoare cu cele ale răcelilor obișnuite, în multe cazuri, însă specialiștii au descoperit și câteva manifestări specifice care pot face depistarea mai ușoară.

Varianta Omicron pare să cauzeze simptome asemănătoare răcelii obișnuite, însă acest lucru nu trebuie să ne liniștească. Noua tulpină poate să provoace și simptome mai accentuate.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a spus la Antena 3 că există studii care arată, de exemplu, că două dintre semnele tipice pentru Omicron sunt durerea de gât oarecum modificată, o durere mai puțin intensă, mai degrabă ca un soi de mâncărime, și transpirații abundente în timpul nopții.

Când este indicat să te prezinți la medic?

În țară continuă identificarea spațiilor în care vor fi amenajate centrele de evaluare în ambulatoriu a pacienților Covid-19.

Medicul infecționist Irina Dumitru a subliniat că este important ca oamenii să reacționeze imediat după primele semne de infectare, iar primele măsuri trebuie luate încă de acasă.

„Trebuie să avem un termometru neapărat, să vedem dacă facem febră sau nu, un pulsoximetru să vedem saturația în oxigen și medicația minimă necesară, care înseamnă paracetamol, deci antiinflamatorii.

Un pacient care nu a avut antecedente de afecțiuni pulmonare și are o saturație de sub 93 la sută, clar trebuie să se prezintă la medic. E foarte important să o facă în primele zile, fără frică, nu îl internează nimeni cu forța ți poate primi și medicație antivirală.

Noul protocol prevede ca pentru pacienții care au un comorbidități terapia antivirală nouă, respectiv Molnupiravir și Paxlovid, prin acele centre de evaluare, pacientul care are simptome, merge și se evaluează, analize, testări și radiografie pulmonară, și va primi, chiar dacă simptomatologia nu este severă, dar dacă are factori de risc – e gravidă, are peste 65 de ani, are boli cronice respiratorii, cardiovasculare – poate primi astfel de tratament la domiciliu”, a explicat medicul infecționist Irina Dumitru, potrivit RRA.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: