Sari la conținut

Sindromul depresiv, un pericol real. Cu ce se deosebește de depresie

Finalul de an este momentul bilanțului: calculăm câștigurile financiare, dar mai ales pe cele sentimentale. Dacă totalul este pe minus la capitolul emoțional, unii experimenteză sindromul depresiv, arată psihologul Cristina Mihaela Zaharia

Gabriel Fereșteanu

Psihologul Cristina Mihaela Zaharia a explicat, pentru Doctorul Zilei, cum să treci cu bine peste problemele care apar sau se accentuează de Crăciun.

Cei singuri au nevoie să iasă în oraș

„Impactul este foarte puternic atât pentru cei care nu formează un cuplu. Dacă pe parcursul anului această situație nu ne influențează în mod direct, pentru că suntem înconjurați de familie și prieteni, în preajma Sărbătorilor ne dorim să aparținem cuiva. Pentru cei care nu formează un cuplu, este foarte important să nu ne izolăm. Trebuie să fie înconjurați de aceleași persoane care le-au fost alături și în lunile care au trecut, să nu se simtă solitari. Trebuie să ieșim în aer liber, dacă ne permite vremea, dar există soluții, de exemplu un patinoar”, spune psihologul Zaharia. Totodată, persoanele îndoliate în preajma sărbătorilor sunt un subiect delicat, recunoscut și de specialiști. Ele au nevoie, mai ales în această perioadă, de multă atenție ca să depășească momentul sensibil. „Dacă vorbim despre o pierdere recentă, subiectul este foarte delicat. Este necesar ajutor specializat.”

Moș Crăciun, un mit benefic!

Tot mai mulți părinți se întreabă dacă mitul Moșului ar putea dăuna în dezvoltarea copiilor lor. Răspunsul specialiștilor este unul clar: nu! „Mitul Moș Crăciun nu făce rău. Sunt mituri benefice. Este bine ca în viața noastră să existe magia.Etapa copilăriei a devenit din ce în ce mai scurtă. Fetițe de 12 ani, pe lângă faptul că sunt dezvoltate anatomic, sunt bombardate cu tot felul de informații care le pot răpi inocența. Aceasta este o problemă. Nu mai avem copilărie. Este important să mențină acest mit. Dezamăgirea să afli că nu există Moș Crăciun este mult mai puțin dură decât apariția unei sarcini, de exemplu.”

Cu ce este el diferit de depresie

„Sindromul depresiv nu durează mai mult de trei săptămâni și nu ne afectează activițățile zilnice. Depresia durează mai mult de o lună și ne afecteză ritmul zilnic. Persoanele care simt că nu mai au un scop, plâng foarte mult și este necesar un ajutor specializat. Foarte important să subliniem că între sindromul depresiv și depresie este un pas foarte fin. Motiv pentru care le recomand persoanelor mai apatice să iasă neapărat. Ritmul zilnic nu trebuie să reprezinte doar munca și activitățile zilnice”, încheie psihologul Cristina Mihaela Zaharia.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel