Sari la conținut

Sindromul premenstrual: Simptome, cauze și tratament

Menstruatie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Legătura dintre menstruația precoce, diabet de tip 2 și AVC

Sindromul premenstrual: Simptome, cauze și tratament! Femeile au experimentat simptomele sindromului premenstrual (PMS), ele știu bine cât de paralizante pot fi simptomele. Schimbările de dispoziție, balonarea, crampele și pofta de mâncare sunt simptome tipice pe care le poate experimenta cineva.

Din nefericire, sindromul premenstrual nu este un subiect de glumă.

Aproximativ 85% dintre persoanele aflate la menstruație se confruntă cu simptomele sindromului premenstrual. Pentru unele, PMS ar putea fi o neplăcere minoră, dar pentru altele, poate fi absolut debilitant. Acesta este motivul pentru care este atât de important să înțelegem ce este și de ce se întâmplă.

Simptome comune, cauzele și opțiunile de tratament disponibile

Sindromul premenstrual, denumit și sindromul premenstrual, este o combinație de simptome emoționale și fizice pe care o persoană le va experimenta după ovulație, dar înainte de începerea perioadei menstruale. Simptomele încep de obicei cu aproximativ 5 până la 11 zile înainte de menstruație și dispar de obicei odată ce începe menstruația.

Potrivit activebeat.com, nu toate persoanele care au menstruație vor avea simptome de PMS. Cu toate acestea, unele femei pot avea simptome ușoare, iar altele pot avea chiar simptome de-a dreptul paralizante care interferează cu activitățile lor zilnice.

Sindrom premenstrual este frecvent?

Simptomele sindromului premenstrual se pot întâmpla oricărei femei care are menstruație. Așadar, cât de frecventă este aceasta? În timp ce estimările variază, Biroul pentru Sănătatea Femeii spune că „până la trei din patru femei spun că au simptome de sindrom premenstrual la un moment dat în viața lor”.

Un studiu a raportat că aproximativ 75% din toate femeile aflate la premenopauză experimentează cel puțin un simptom PMS, în timp ce doar 8-20% îndeplinesc criteriile pentru un diagnostic de PMS.

Pentru a fi diagnosticate, simptomele trebuie să interfereze cu unele activități zilnice normale, să apară cu 5 zile înainte de începerea menstruației și să se termine în termen de 4 zile după ce începe menstruația și trebuie să aibă simptome timp de cel puțin 3 luni.

Simptomele fizice ale sindromului premenstrual pot fi diferite pentru fiecare persoană și pot varia de la ușoare la severe. Unele dintre simptomele fizice comune ale sindromului premenstrual includ pofte alimentare, piele grasă, acnee și alte modificări ale pielii.

Dar asta nu este tot. Unele persoane pot experimenta, de asemenea, creștere în greutate, balonare abdominală, crampe menstruale, constipație sau diaree. Durerile de cap, oboseala și sânii sensibili sau umflați sunt, de asemenea, frecvente.

Simptomele psihologice ale sindromului premenstrual

Simptomele sindromului premenstrual nu sunt doar fizice, ele pot fi și psihologice. Unele simptome emoționale comune pe care le poți experimenta sunt starea de spirit scăzută, iritabilitatea, furia, depresia, anxietatea sau schimbările de dispoziție.

Alte simptome psihologice comune includ senzația de lacrimi, plânsul, retragerea socială, dificultăți de concentrare, scăderea libidoului și probleme de somn, cum ar fi insomnia.

Cauze
Din păcate, cauza exactă a sindromului premenstrual este necunoscută.Cercetătorii cred că o schimbare a nivelului de hormoni (în special estrogen și progesteron) care se întâmplă cu o săptămână sau două înainte de menstruație joacă un rol în simptomele sindromului premenstrual.

Nivelul de estrogen și progesteron scade drastic după ovulație și acest lucru poate afecta nivelul de serotonină.

Serotonina este substanța chimică din creier care ajută la reglarea dispoziției, a apetitului și a somnului.

Rețineți că schimbarea nivelurilor hormonale poate afecta unele persoane mai mult decât altele, ceea ce reprezintă o parte din motivul pentru care este dificil de definit cauza exactă a sindromului premenstrual.

Sindromul premenstrual se schimbă odată cu vârsta

Dacă te confrunți cu simptome ale sindromului premenstrual la vârsta de 20 de ani, se vor schimba acestea pe măsură ce îmbătrânești? Cei de la Biroul pentru Sănătatea Femeii spun că „simptomele sindromului premenstrual se pot înrăutăți pe măsură ce înaintezi în vârstă și te apropii de menopauză și te afli în perioada de tranziție către menopauză, numită perimenopauză”.

Persoanele care se confruntă cu schimbări de dispoziție din cauza modificărilor nivelului de hormoni în timpul ciclului menstrual pot fi și ele mai sensibile. Pe măsură ce vă apropiați de menopauză, nivelurile hormonale se pot schimba în mod imprevizibil, ceea ce poate provoca modificări ale dispoziției. Cu toate acestea, sindromul premenstrual se va opri după menopauză.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel