Sari la conținut

Specialiști, semnal de alarmă: Măștile de față le îngreunează copiilor capacitatea de recunoaștere a oamenilor

Specialiști, semnal de alarmă: Măștile de față îngreunează copiii să recunoască oamenii. Capacitatea de socializare a copiilor ar putea fi afectată

În pandemia de coronavirus, măștile de față au devenit folosite de aproape întreaga populație globală în mod regulat. Cu toate acestea, măștile fac dificil pentru copii să recunoască oamenii din spatele lor, potrivit unui nou studiu de la Universitatea York din Canada și Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel.

Specialiști, semnal de alarmă: Măștile de față îngreunează copiii să recunoască oamenii

Publicat în jurnalul academic Cognitive Research: Principles & Implications, studiul a folosit o versiune pentru copii a testului Cambridge Face Memory pentru a măsura capacitatea a 72 de copii de vârstă școlară de a recunoaște fețele cu și fără măști.

Cercetarea s-a bazat pe studii anterioare, care au descoperit că măștile au îngreunat, de asemenea, recunoașterea reciprocă a adulților. Dar efectul negativ este mai grav la copii, având o afectare a recunoașterii faciale de 20% față de 15% la adulți. În consecință, acest lucru duce la alte probleme.

„Chipurile sunt printre cei mai importanți stimuli vizuali. Folosim informațiile faciale pentru a determina diferite atribute despre o persoană, inclusiv sexul, vârsta, starea de spirit și intențiile acesteia”, a spus autorul principal și profesor asistent la Universitatea York, Erez Freud, de la Facultatea de Sănătate, într-un comunicat, portivit Jerusalem Post. „Folosim aceste informații pentru a naviga prin interacțiunile sociale.”

Capacitatea de socializare a copiilor ar putea fi afectată

În general, oamenii procesează chipul ca întreg, nu trăsăturile sale individuale. Dar atunci când copiii procesează fețele, există o diferență notabilă atunci când fața pe care o prelucrează este mascată, perturbând procesarea lor holistică și făcând-o să devină mai analitică.

„Nu numai că măștile împiedică capacitatea copiilor de a recunoaște fețele, dar ele perturbă și modul tipic, holistic, în care fețele sunt procesate”, a menționat Freud.

„Dacă procesarea holistică este afectată și recunoașterea este afectată, există posibilitatea ca aceasta să afecteze capacitatea copiilor de a naviga prin interacțiunile sociale cu colegii și profesorii lor, iar acest lucru ar putea duce la probleme legate de formarea de relații importante.

Având în vedere importanța fețelor pentru interacțiunile sociale, acesta este ceva la care trebuie să fim atenți”, a mai spus Freud.

Măștile de față sunt obligatorii în majoritatea părților lumii într-un efort de a stopa răspândirea noului coronavirus. Eficacitatea lor a fost dovedită în multe studii diferite, iar obligativitatea lor în spațiile de clasă a fost văzută ca o măsură necesară.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel