Sari la conținut

Stațiunea din inima Maramureșului, renumită pentru apa cu cea mai mare concentrație de sare din România.

stațiunea Ocna Sugatag
Sursă foto: Ghidul HoReCa
Băile termale din stațiunea Ocna Sugatag

Tinut de istorie si legenda, amplasat intr-un decor natural de o excelenta frumusete peisagistica, la poalele muntilor Gutai, cu o panorama vasta de unde pot fi admirati muntii Maramuresului care inchid aidoma unui zid de cetate Depresiunea Maramuresului, Ocna Sugatag se afla la intretaierea unor drumuri datate din timpuri istorice, astazi localitatea reprezentand o vestita zona turistica.

Sub aspect turistic, prin valorificarea resurselor naturale a apelor cloro-sodice si beneficiind de factori climaterici specifici si a efectelor acestora, comuna Ocna Sugatag se bucura de o afluenta turistica impresionanta, fiind cea mai cautata zona din acest colt de tara, renumita pentru tratamentul afectiunilor reumatismale, a asteniei si surmenajului cat si pentru combaterea proceselor inflamatorii cronice.

Stațiunea se află în depresiunea Maramureș, la poalele lanțului de Munți vulcanici Țibleș – Gutâi. Se află la 20 km de Sighetul Marmației.

Istoricul stațiunii Ocna Șugatag

Localitatea Ocna Șugatag este consemnată în documentele istorice din anul 1355. Activitatea de bază era exploatarea sării. În jurul acestor ocne de sare s-au găsit monezi din argint și aur încă de pe vremea romanilor. La începutul secolului al XX-lea, odată cu încetarea exploatării, apele s-au infiltrat și au provocat prăbușirea tavanului minei și astfel au apărut lacurile cu apă sărată pentru care localitatea este renumită.

Baile si piscinele cu apa sarata din Ocna Sugatag

Ocna Sugatag este renumita pentru apa sarata. Aceasta are cea mai mare concentratie de sare din Romania si este benefica in problemele reumatice, dermatologice si ginecologice.

In localitate veti gasi 3 locatii principale cu apa sarata: vechile bai baleneoclimaterice, Complexul Turistic Holiday si Complexul Turistic Lacul Sarat. Sau puteti vizita lacul Ioregy, care are o salinitate putin mai redusa. De asemenea in apropiere de acest lac se gaseste si namol.

Statiunea dispune de:

  • ape minerale clorurate, sodice si calcinate;
  • doua bazine mari si unul mic cu apa minerala rece pentru bai si aerohelioterapie;
  • instalatii pentru electroterapie;
  • instalatii cu aerosol;
  • doua bazine si trei vani cu ape minerale incalzite;
  • instalatii pentru fizioterapie;
  • impachetari cu parafina;
  • dus subacval si bai galvanice

Obiective turistice în Ocna Șugatag

Localitate este vizitata de mii de turisiti anual, fiind faimosa pentru apa sarata. Un alt avantaj este localizarea comunei, care permite vizitarea celor mai importante obiective turistice din judet: Mocanita de la Viseul de Sus, Cimitirul Vesel de la Sapanta, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, Muzeul Satului de la Sighet, partiile de ski de la Cavnic, Cascada Cailor de la Borsa, Manastirea de la Barsana, informează Ocna Șugatag.

Manastirea Barsana

Maramuresul este numic “tara lemnului”. Manastirea Barsana este faimoasa prin arhitectura specifica secolului 18 si picturi murale.

Distanta: 9km (Barsana)

Partiile de ski de la Cavnic

Daca vizitezi Maramuresul in timpul iernii, o vizita la partiile de ski este absolut necesara.

Distanta: 19km (Cavnic)

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet

Un memorial care te face sa intelegi chinurile prin care au trecut cei care se opuneau regimului regimul comunist

Distanta: 20km (Sighetu Marmatiei)

Casa memoriala Elie Wiesel

Elie Wiesel, scriitor si castigator de premiu nobel. Viziteaza-i casa pentru a intelege viata si munca sa, dar si ce insemna sa fii evreu in Maramures.

Distanta: 20km (Sighetu Marmatiei)

Muzeul Satului Maramuresean din Sighetul Marmatiei

Cel mai bun loc pentru a intelege Maramuresul istoric si cum era viata in trecut pe aceste plaiuri de vis. Muzeul te duce inapoi in timp, intr-un sat maramuresean cu ulite intortocheate si te ajuta sa intelegi ca o viata implinita o poti afla, doar conlucrand cu natura.

Distanta: 20km (Sighetu Marmatiei)

Cimitirul Vesel de la Sapanta

Cimitirul Vesel
Sursă foto: Agerpres

Cine s-ar fi gandit ca un cimitir iti poate aduce zambetul pe buze? Poate de aceea turisti din intreaga lume viziteaza Cimitirul Vesel de la Sapanta.

Distanta: 25km (Sapanta)

Lacul Albastru din Baia Sprie

Un loc mai putin cunoscut, dar de un farmec aparte. Lacul isi schimba culoarea in functie de vreme si de anotimp. Uneori este de un albastru verzui, de vis, parca desprins din filme.

Distanta: 35km (Baia Sprie)

Turnul lui Stefan din Baia Mare

Turn construit in secolul al 15-lea din piatra masiva pentru a marca victoria impotriva otomanilor. Urcarea se face pe o scara in spirala din piatra, continuata de scari de lemn. Odata ajunsi sus privelistea asupra Baii Mari este unica.

Distanta: 50km (Baia Mare)

Muzeul de mineralogie din Baia Mare

Daca tot v-ati propus sa ajungeti la Baia Mare, Muzeul de mineralogie este un “must see” (“trebuie sa vezi”). Muzeul este raspandit pe 900 mp si gazduieste aproximativ 1000 de piese (roci si fosile). Acesta este cel mai mare muzeu regional din Europa. Multe exponate sunt unicat in lume.

Distanta: 50km (Baia Mare)

Mocanita de la Viseu (Valea Vaserului)

Daca nu te-ai plimbat cu Mocanita pe Valea Vaserului la Viseu, ai vizitat degeaba Maramuresul. Traseul pitoresc prin inima padurii, combinat cu sunetul mocanitei (propulsata de un motor pe abur) si al sinelor, iti vor oferi momente unice de relaxare. Astfel de momente doar in Maramures gasesti.

Distanta: 50km (Viseul de Sus)

Cascada Cailor de la Borsa

Cea mai inalta cascada din Romania. Apa adunata intr-un circ glaciar se revarsa peste zona numita Podul Cailor, unde se spune ca un grup de cai a cazut in gol, din cauza cetii. Cascada este accesibila atat la pas cat si cu telescaunul.

Distanta: 70km (Borsa)

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel