Sari la conținut

STUDIU: efectele pozitive ale tiotropium în tratamentul pacienților cu BPOC

Un nou articol al prestigioasei publicații Jurnalul Internațional de BPOC a prezentat rezultatele unui studiu non-intervențional ce reflectă practica medicală zilnică, și care a investigat efectele terapeutice ale tiotropium în tratamentul pacienților cu Boală Pulmonară Obstructivă Cronică (BPOC*) din șase țări din Europa Centrală și de Est, printre care și România.

 

BPOC este o afecțiune respiratorie responsabilă de decesul a 200.000-300.000 de pacienți în fiecare an numai în Europa, endemică în special în Europa Centrală și de Est. Tiotropium este recomandat ca terapie de întreținere de primă linie pentru cazurile de BPOC moderată până la foarte severă. Numeroase studii clinice au demonstrat că tiotropium îmbunătățește semnificativ statistic calitatea vieții persoanelor care suferă de această afecțiune. Este pentru prima dată când a fost derulat un astfel de studiu, care a stabilit efectele pozitive ale tiotropium în experiența practică.

 

Rezultatele Studiului Observațional, ce a măsurat scorul Chestionarului Respirator Saint George (SGRQ) în Practica Medicală de Rutină în Europa Centrală și de Est (SOSPES), arată că în doar șase luni de utilizare a tiotropium de către pacienții cu BPOC, calitatea vieții acestora a fost semnificativ îmbunătățită, independent de statutul de fumător, vârstă, prezența unor alte afecțiuni, sau severitatea afecțiunii. Studiul a fost derulat într-un cadru clinic real, în șase țări din Europa Centrală și de Est: Croația, Polonia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia. Din cei 4.854 de pacienți cu BPOC care au participat la studiu, un număr de 447 (9%) au fost din România.

 

Studiul SOSPES arată, de asemenea, că pacienții cu BPOC din Europa Centrală și de Est sunt afectați într-un mod semnificativ și au o calitate a vieții mult mai scăzută decât au arătat studiile clinice de până acum. De asemenea, studiul a demonstrat faptul că pacienții din regiunea Europei Centrale și de Est merg la medic când se află deja într-un stadiu avansat al BPOC, ceea ce înseamnă că este nevoie de un mai mare nivel de conștientizare pentru ca afecțiunea să poată fi depistată mai devreme, acest lucru ducând la îmbunătățirea calității vieții.

 

Comentând rezultatele studiului, Dr. Matjaz Flezar, Specialist în Pneumologie și Medicină Internă, precum și coordonator și investigator al studiului SOSPES, a spus: „Studiul SOSPES este un studiu de referință, non-intervențional, privind tratamentul BPOC, deoarece evaluează impactul real al tratamentului cu tiotropium în experiența practică. În timp ce în țările din Europa Centrală și de Est incidența cazurilor de BPOC nu este mai crescută în comparație cu alte țări din Europa, cazurile nediagnosticate sunt mai frecvente în țările din prima categorie – lucru ce necesită adoptarea unor măsuri”.

 

Studiul non-intervențional indică, de asemenea, că gestionarea BPOC în regiunea Europei Centrale și de Est nu se face întotdeauna în conformitate cu recomandările din ghidurile internaționale. „Tratamentul superficial și lipsa de disciplină în administrarea tratamentului BPOC reprezintă un fenomen mondial – însă aceste lucruri sunt întâlnite cu precădere în regiunea Europei Centrale și de Est. Deși evaluarea calității vieții pacienților cu BPOC din punctul de vedere al sănătății este o provocare, un tratament adecvat este foarte important, având în vedere că un tratament nepotrivit poate înrăutăți și mai mult impactul BPOC asupra calității vieții pacienților”, a adăugat Dr. Flezar.

 

Având în vedere că această variație în tratamentul BPOC reprezintă un lucru ce trebuie abordat atât la nivel regional cât și global, rezultatele studiului non-intervențional SOSPES sugerează că dezvoltarea unor politici specifice fiecărei țări ar aduce valoare. Articolul evidențiază că diferențele dintre țări înregistrate în studiul SOSPES sugerează că „diferențele specifice pentru fiecare țară în ceea ce privește tratamentul BPOC ar putea avea un impact asupra rezultatelor clinice” (Jurnalul Internațional de BPOC, 8 octombrie 2013).

 

SOSPES, care este primul astfel de studiu practic, s-a derulat în perioada octombrie 2009 – iunie 2011. Majoritatea pacienților incluși în studiu au fost bărbați (70,9%), fumători sau foști fumători (85,8%), cu o vârstă medie de 62,6 ani. 50% din populație au fost încadrați de către medicii lor în stadiul 3 (sever) sau stadiul 4 (foarte sever) al afecțiunii.

 

Studiul a fost derulat în conformitate cu Declarația de la Helsinki și Conferința Internațională pentru Armonizare/Standardele de Bună Practică în Studiul Clinic. În România, studiul a fost notificat conform reglementărilor în vigoare către autoritățile competente din România: Agenția Națională a Medicamentului și Comisia Națională de Etică.

 

„Calitatea vieții din punctul de vedere al sănătății reprezintă un obiectiv important pentru tratamentul pacienților cu BPOC, iar faptul că studiul non-intervențional SOSPES a demonstrat că administrarea tiotropium are un impact «semnificativ clinic» asupra calității vieții pacienților, este extrem de important”, a spus Dr. Flezar.

 

Cele mai importante simptome ale BPOC sunt:

  • Tuse și creșterea cantității de spută
  • Dispnee
  • Decondiționare
  • Oboseală
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel