Sari la conținut

Studiu. Efectul secundar șocant al fumatului asupra creierului

Studiu. Efectul secundar al fumatului asupra creierului. Dintotdeauna medicii au subliniat importanța renunțării la obiceiul nesănătos de a fuma cât mai curând posibil pentru a evita riscul de boli mortale precum cancerul, atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

Acest lucru se datorează faptului că fumatul, în toate privințele, este considerat incredibil de dăunător pentru plămâni. Dar există mai multe riscuri de a suferi leziuni cerebrale.

Studiu. Efectul secundar al fumatului asupra creierului

Potrivit unui nou studiu, fumatul zilnic poate reduce dimensiunea creierului. Noua cercetare sugerează că creierul fumătorilor zilnici este cu 65,5 cm cubi mai mic decât al celor care nu au fumat niciodată.

Pentru aceasta, oamenii de știință au analizat scanările creierului oamenilor de la Biobank din Marea Britanie, împreună cu obiceiurile de fumat auto-raportate. Participanții la această cercetare au completat sondaje în perioada 2006-2010 și 2012-2013. În a doua fază au fost supuși și RMN.

S-a observat că persoanele care nu au fumat niciodată au avut un volum mai mare al creierului decât cei care au fumat. Diferența a reprezentat o scădere de 5 cm cubi în materia cenușie, care joacă un rol în emoție și memorie și o scădere de 1,6 cm cubi în materia albă, care permite transferul de informații.

Cu toate acestea, frecvența fumatului a avut și un impact puternic asupra contracției creierului. Dar cei care au renunțat la acest obicei au asistat la o scădere inversă a masei creierului. În fiecare an, renunțarea la țigări a contribuit la creșterea cu 0,80 cm cubi a volumului materiei cenușii.

Cercetarea a apărut în medRxic și nu a fost încă revizuită de colegi.

Ce este atrofia cerebrală

Atrofia cerebrală sau micșorarea creierului se întâmplă odată cu vârsta peste ore. Simptomele sale sunt:

  • Pierderea musculară
  • Vedere neclară
  • Dezorientare
  • Pierderea coordonării
  • Slabiciune musculară
  • Boala Alzheimer

Cum să te lași definitiv de fumat

Pentru a te lasa definitiv de fumat, este important sa conditionezi creierul si corpul pentru a se obisnui sa traiasca fara tigara:

  • Folosiți plasturi cu nicotină
  • Enumerați motivele pentru a renunța
  • Faceți exerciții fizice
  • Enumerați-vă declanșatorii și evitați-i
  • Ține-te ocupat să scapați de pofte
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel