Sari la conținut

Studiu îngrijorător. Teama de durere, și motivele financiare îi țin deoparte pe români de stomatolog. Peste 90% își aleg pasta de dinți în funcție de reclamele TV

fată ce acuză dureri de dinti
Sursa foto: arhiva doctorul zilei
remediu pentru durerile de dinti

Studiu îngrijorător. Teama de durere, și motivele financiare îi țin deoparte pe români de stomatolog. Majoritatea își aleg pasta de dinți în funcție de promoția disponibilă în magazine sau după reclamele vizionate.

Romanii din orasele mici nu acorda prioritate serviciilor stomatologice si vizita in cabinet este privita ca o solutie de urgenta, 59% dintre acestia prezentandu-se la medic doar atunci cand se confrunta cu dureri de dinti.

Astfel, in ultimii doi ani, 69% dintre romani nu au trecut pragul unui cabinet stomatologic. Aceste date reies dintr-un studiu intern realizat in mediul urban mic de Clinicile Dentare Dr. Ardeleanu. Studiul s-a desfasurat in clinicile din Giurgiu si Oltenita, pe un esantion de 618 pacienti, cu varsta intre 18 si 77 de ani, in perioada octombrie-noiembrie 2021.

Conform unui studiu Eurostat, publicat in 2019, romanii se situau la coada clasamentului in ceea ce priveste numarul de vizite la medicul stomatolog, cu mai putin de o vizita pe an. Situatia nu s-a schimbat in ultimii doi ani, doar 10 % dintre romani apeland la serviciile unui medic stomatolog anul acesta si aproape 21% anul trecut. Restul de 69% nu au mai fost intr-un cabinet stomatologic de peste doi ani.

In ceea ce priveste motivul pentru care au fost nevoiti sa mearga ultima data la medic, 59% dintre cei intervievati recunosc ca au fost fortati de imprejurari, mai exact de durerile de dinti. 19,5% dintre ei au dorit sa trateze o carie, in timp ce 19,9% au apelat la serviciile unui stomatolog pentru alte motive, cum ar fi tratamentele ortodontice, aplicarea de proteze dentare, de implanturi sau tratamentele estetice a danturii. Doar 1, 5% din cei intervievati au declarat ca au mers la medicul stomatolog cu ocazia controlului anual.

Studiu îngrijorător. Teama de durere, și motivele financiare îi țin deoparte pe români de stomatolog

Atunci cand a venit vorba de motivul actual al vizitei la stomatolog, tendinta se pastreaza, 40% din cei chestionati dorind sa trateze o carie, in timp ce pe 32% durerea de dinti i-a determinat sa se programeze. 26% au avut nevoie de alte tipuri de servicii stomatologice, cum ar fi cele ortodontice, protezele sau tratamentele estetice. Din nou, profilaxia s-a clasat pe ultimul loc, doar 1,2% din pacientii facand din controalele stomatologice periodice o prioritate.

In ceea ce priveste motivele care-i tin pe pacienti departe de medicul stomatolog, in fruntea clasamentului, cu 48,2% procente, este teama de stomatolog sau de durere, urmata de motivele financiare in proportie de 28,2%.

Experientele neplacute cu alti medici stomatologici i-au determinat pe 18% dintre pacienti sa amane prezentarea la medic, in timp ce aproape 5% dintre ei au recunoscut ca nu si-au alocat timp pentru tratamentele dentare.

„Spre deosebire de alte tari europene, cum ar fi Olanda, unde pacientii merg de 2-3 ori pe an la medicul stomatolog, inclusiv pentru tratamente profilaxice, in Romania principalul motiv al prezentarii la medicul stomatolog este durerea de dinti.

Putini dintre pacientii clinicilor vin in scop preventiv si aici ar trebui sa intre in rol medicii stomatologi, prin educarea si incurajarea pacientilor privind rutina corecta de ingrijire orala. Chiar si parintii ii aduc pe cei mici la doctor doar dupa ce acestora le apar primele carii.

Insa, controlul stomatologic ar trebui sa inceapa de indata ce copiilor le dau dintii de lapte”, a declarat Dr. Virginia Ardeleanu, fondator si CEO al Clinicilor Dentare Dr. Ardeleanu.

Dacă vizita la stomatolog nu este o prioritate, situația este mai bună în ceea ce privește obiceiurile zilnice de îngrijire orală

84 % dintre pacientii intervievati au declarat ca au obiceiul sa se spele pe dinti de doua ori pe zi, in timp ce 14% se spala o data pe zi. Doar 2% dintre pacienti se spala pe dinti o data la 2 zile sau chiar mai rar.

Semnele sunt incurajatoare si in ceea ce priveste consumul de pasta de dinti. Daca la inceputul anului 2020, romanii foloseau mai putin de 2 tuburi de pasta de dinti anual, 60% din pacientii chestionati au declarat ca utilizeaza 3-4 tuburi de pasta de dinti anual, in timp ce 32% cumpara peste 4 tuburi. Doar 8% dintre pacienti folosesc mai putin de 2 tuburi de pasta de dinti anual.

In ceea ce priveste criteriul dupa care aleg pasta de dinti, 35% dintre pacienti isi doresc una care sa previna sau sa trateze o anumita afectiune dentara cu care se confrunta: parodontoza, sensibilitate dentara etc, dar doar 11 % urmeaza sfatul medicului stomatolog cu privire la pasta de dinti necesara. 20% aleg ca pasta de dinti sa-i ajute in prevenirea cariilor, in timp ce 8% isi doresc sa obtina dinti mai albi cu ajutorul ei.

Obiceiurile pacienților în ceea ce privește obiceiurile de îngrijire orală

Prețul atractiv ramane un motiv suficient pentru 26% dintre cei chestionați să cumpere un anumit tip de pastă de dinți.

De altfel, reclamele de la TV/Internet, in proportie de 43% si promotiile din magazine, in proportie de 49%, sunt principalele criterii care influenteaza decizia de cumparare a unui
anumit tip de pasta de dinti.

Totusi, educatia pacientilor in ceea ce priveste obiceiurile de ingrijire orala trebuie sa continue, avand in vedere ca 49% dintre romani se grabesc sa termine perierea dintilor in 30 de secunde, in timp ce 30% dintre acorda mai putin de 30 de secunde periajului.

Doar 3,5% dintre pacienti stiu ca periajul trebuie sa dureze 2 minute. Restul de 17% acorda aproximativ un minut dimineata si seara periajului. Nici obiceiul de a schimba periuta de dinti o data la
trei luni sau chiar mai des nu este inca o obisnuinta in randul romanilor, doar 10,5% dintre pacienti avandu-l. Cei mai multi, 65%, prefera sa schimbe periuta o data la 6 luni, in timp ce
restul de 24% schimba periuta anual sau chiar mai rar.

Periuta si pasta de dinti raman cele mai utilizate produse de ingrijire orala, 72% dintre pacienti utilizandu-le exclusiv pe acestea. 14% utilizeaza si apa de gura, in timp ce restul de 13% au adaugat in ritualul zilnic de ingrijire orala ata dentara si dusul bucal.

Astfel, dintii periati insuficient, precum si bacteriile acumulate pe periuta, sau ingrijirea orala incompleta provoaca afectiunile stomatologice, in timp ce lipsa profilaxiei face ca acestea sa fie tratate atunci cand se agraveaza si ajung sa provoace durere.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel